Ексклюзиви

На Петра і Павла пригощають рибою

У четвер, 12 липня, православні християни святкують день апостолів Петра і Павла. Пригощають близьких рибою, бо апостола Петра вважають покровителем рибалок.

Цього дня закінчується Петрів піст, який почався від П"ятидесятниці 27 травня. Протягом цього часу по понеділках, середах і п"ятницях не можна було вживати рибу, масло й вино.

За народними прикметами цього дня також визначають, яким буде врожай. Якщо погода ясна — він видасться багатим.

Також існує повір"я, що цього дня солов"ї припиняють співати до наступного року.

Петро і Павло були улюбленими учнями Ісуса Христа. Їх вважають двома стовпами християнства. Петро, який до зустрічі з Христом називався Симон, був рибалкою. На місці його хатини тепер стоїть каплиця.

Ісус призвав Петра в учні разом із братом Андрієм. Христос вручив Петрові ключі від Царства Небесного. Сьогодні вони є одним із символів папської влади. А самого апостола вважають засновником римо-католицької церкви і першим Папою Римським.

Павло, на відміну від Петра, був освіченим равином. Народився він у близькосхідному місті Тарс. Там процвітали філософія, спорт і мистецтво. Однак Павло присвятив себе вивченню іудаїзму і став одним із лідерів релігійної общини. Він сам називав себе "євреєм з євреїв". До зустрічі з Христом Павло переслідував і вбивав християн. Потім сам почав проповідувати благу звістку.

Павло став першим християнським письменником, чиї твори дійшли до нас. 14 його листів увійшли до Нового Заповіту.

Обидва апостоли прийняли мученицьку смерть в один день 67 року нашої ери. Павла як римського громадянина почесно зарубали мечем. На Петра чекала ганебна смерть — розп"яття. Однак він вважав, що не гідний померти так само, як Христос. Тому попросив, щоб його розіп"яли вниз головою. Петра поховали на Ватиканському пагорбі в Римі. Сьогодні над тим місцем стоїть головний вівтар собору святого Петра.

Зараз ви читаєте новину «На Петра і Павла пригощають рибою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути