четвер, 25 вересня 2008 17:19

Микола Сиротенко фотографує нерукотворні образи на корі дерев

Киянин Микола Сиротенко, 69 років, фотографує образи на корі дерев. Фотографією захоплюється 35 років.

— Після армії працював фотокореспондентом для Виставки досягнень народного господарства, — розповідає Микола Павлович. — Об"їхав усі регіони в Союзі — від Рівного до Красноярська. Коли бачив щось цікаве — фотографував, але нікому про це не розказував. Боявся, що мене неправильно зрозуміють. Адже образ на дереві ховається. Щоб його відшукати, треба відчути форму, мати багату уяву.

Микола Сиротенко зібрав колекцію із понад 1,5 тис. зображень.

— Це було захопленням до 2001 року — до того, як у клініці Амосова під час операції на серці пережив клінічну смерть, — розповідає. — Знаєте, коли янгол смерті, який складається з багатьох очей, торкнеться людини, він відкриває їй "додаткове око". Так і зі мною сталося. Глянув на знімки, і побачив нерукотворні образи.

Дає товсту пачку фотографій. Сиротенко знімає камерою "Олімпус SP500". Каже, спалахом не користується — щоб не зіпсувати рельєф форм.

— За манерою виконання схоже на Феофана Грека (візантійський живописець XIV–XV ст. — "ГПУ"). Я вже зібрав 12 апостолів. Усе це "намальоване" без жодного втручання людської руки. А ось "Мойсей": одне око, друге, — показує олівцем. — Не одразу видно, а придивишся — і образ не відпускає. Це хіба не картина "Крик" Едварда Мунка? — показує наступні знімки. — А ось автопортрет Леонардо да Вінчі. Це — Лев Толстой. Хоча, можливо, хтось розгледить на фото свого дідуся. А цей образ вам нічого не нагадує? Це ж Перелесник із "Лісової пісні" Лесі Українки.

Микола Сиротенко фотографує стовбури сосон, беріз, кленів. Каже, що образи на дубах яскравіші.

— Цей образ творився протягом 150 років на Свалявщині, — показує картину "Апостол" на корі дуба. — Я там служив у війську, а нещодавно побував і побачив. Думаю, образ почав формуватися ще в жолуді, з якого виросло дерево.

Каже, часто їздить до лісів навколо Києва.

— Багато образів у Биківні. На Хрещатику в підвалах будинку мистецтв було НКВД, звідти у Биківню відвозили закопувати живих і мертвих. Тепер на соснах проступають образи закатованих, бо вода, яку дерева всмоктують коренями, змішана із краплями крові. Сфотографував навіть портрет Володимира Леніна. Здалося, що він змушений там висіти й дивитися на жалобні рушники.

Розповідає, що у квітні 2007-го їздив до Голосіївського лісу.

— Сфотографував образ людини, яка схилилася у задумі. Одразу ж назвав роботу "Печальний віолончеліст". За кілька днів у Москві помер віолончеліст Мстислав Ростропович. Він був таким же лисим, як на образі. Цієї осені поїхав у Голосіївський знову. Побачив образ, схожий на письменника Юрка Покальчука. За два тижні його не стало.

Зараз ви читаєте новину «Микола Сиротенко фотографує нерукотворні образи на корі дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути