четвер, 29 березня 2012 06:00

Косуля любить носити протез

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Косуля Знайда живе у Вінницькому зоопарку. Минулого літа її знайшли у гайсинському лісі. Тварина покалічилася у браконьєрській пастці
Косуля Знайда живе у Вінницькому зоопарку. Минулого літа її знайшли у гайсинському лісі. Тварина покалічилася у браконьєрській пастці

У вінницькому зоопарку для дикої косулі виготовили протез на праву передню ногу. Півроку тому тварина покалічилася у браконьєрській пастці в лісах Гайсинського району.

— Косулю знайшли діти, коли збирали зємляніку. Закривавлена тварина то падала, то шкутильгала, як підвода без одного колеса. Утратила багато крові. Могла померти, бо літо було. Мухи осіли б її. Косулі вразливі до зараження крові, — каже ветлікар Євген Ткачик, 37 років. — Зразу зашили рану та обеззаразили.

8-місячну тварину назвали Знайдою.

— Півроку шкутильгала. Директор десь почув, що можна виготовити протез. Ортопеди тричі робили заміри. Спочатку зробили такого, як кінцівка. Косулі було важко опиратися. Як лягала, ховала протез під себе. Тоді зробили на липучках на 3 сантиметри коротший від ноги.

Його знімають раз на тиждень. Дивляться, чи нема нагноєння.

— Коли даємо їсти, підійде і треться головою об ногу, ніби просить одягти протез. Інші косулі його обнюхують, але не гризуть.

Скалічену тварину не випустять до лісу. Вона загине, бо не зможе дістатися водопою крізь зарості. Не боятиметься людей і не втече від вовків і лисів.

Зараз ви читаєте новину «Косуля любить носити протез». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути