четвер, 29 березня 2007 19:22

Із фекалій панд робитимуть папір

У центрі розведення панд у китайському місті Ченду мешкають близько 40 цих тварин. Кожна з них щодня випорожнюється.  Екскрементів виходить 20 кг. Таким чином працівники центру отримують 300 т екскрементів щороку. Щоб добро не пропадало, з нього вирішили виготовляти папір.

Панди харчуються майже одним бамбуком. Однак їжа погано засвоюється, бо тварини мають систему травлення м"ясоїдних. Тому майже весь корм виходить із панд у вигляді екскрементів, багатих на рослинні волокна. Якщо використати інші добавки, із відходів можна виготовити якісний папір, стверджують працівники центру. Вони планують випускати носові хустинки, листівки та паперові сувеніри.

— Ми не хочемо заробляти на цьому гроші, — каже Ляо Юн. — Застосуємо папір для власних потреб. Якщо вдасться щось продати, теж непогано.

Ідею запустити виробництво з такої сировини працівники центру в Ченду запозичили у своїх колег із зоопарку в таїландському місті Чіанг Май. Там живуть дві панди. Паперової продукції, виготовленої з їхніх екскрементів, уже продали на $4 тис.

На фекаліях овець заробляє компанія в Уельсі. Екскременти збирають, стерилізують, миють і змішують з іншими необхідними складовими. Із цієї суміші теж готують папір, а використану воду продають, як рідке органічне добриво. На замовлення клієнта продукцію можуть виготовляти з екскрементів овець обраної породи.

В Японії та країнах Європи є компанії, що працюють із фекаліями слонів. Великі тварини дають багато матеріалу. Із такого паперу роблять журнали, листівки, блокноти і будь-які інші вироби. Одна з компаній в Австралії найближчим часом планує взяти за основу виробництва відходи кенгуру.

Зараз ви читаєте новину «Із фекалій панд робитимуть папір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути