пʼятниця, 06 січня 2012 00:30

Голки в їжаченят виростають за 15 годин

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Їжаки не перетравлюють свіжого молока. Вдома їх годують ряжанкою. У природі їдять комах, мишей, ящірок
Їжаки не перетравлюють свіжого молока. Вдома їх годують ряжанкою. У природі їдять комах, мишей, ящірок

Киянка 48-річна Тетяна Метельова тримає вдома  двох їжаків. Одного знайшла три роки тому біля будинку.

— Узяла додому, годувала котячим кормом. Потім почав проситися на вулицю, пустила. Згодом повернувся, ходив навколо будинку. Знову забрала в дім. Думала, то самець, а він через півтора місяця народив у коридорі вісім дитинчат. Були голі з пупиришками, нагадували алое. Через 15 годин повилазили м'які голки. Дорослими стали за два місяці. Коли їжаченята підросли, роздала їх знайомим, залишила собі "хлопчика". Даю їсти м'ясо та ряжанку. Змалку годувала хурмою, сливами, ягодами.

— Мають різні смаки. У подруги їжак любить омлет. Коли віддаю дитинчат, попереджаю, що молока їм не можна. Лактозу не засвоюють, можуть померти від зневоднення. Перетравлюють лише молоко матері.

Їжаки мають замкнутий характер, але на клички відгукуються та підбігають. Приручені охоче йдуть до людей, їдять із рук, злизують рідку їжу з пальців. Звикають та впізнають лише господаря.

— Коли тваринки сплять, їх не можна будити. Якось полізла рукою у шафу, а він там собі місце для зимівлі обрав. Коли випадково торкнулася, страшно закричав. Я такого крику в житті не чула, ні з чим не можна порівняти. У їжака був сильний стрес — 2 години бігав по кімнаті, незадоволено сопів і намагався всіх покусати. Згодом знов улігся. Їжаки, які народилися в домашніх умовах, у сплячку мало залягають. Старша їжачиха в першу зиму спала два місяці, минулого року тиждень, а цієї зими — лише три доби. Зима видалася тепла, і тварини це відчувають.

Каже, якщо людина підходить до їжака на вулиці, а той не скручується у клубок — такому потрібна допомога. Він хворий або голодний. Якщо перед зимою важить менше ніж 600 г, до весни не доживе, бо забракне поживних речовин. Знайдених їжаків Тетяна Метельова зважує та несе до ветеринарної клініки. Худих відгодовує.

У дикій природі їжаки ненажерливі. До зими гладшають удвічі. Восени енергійніше ходять по лісу в пошуках комах, частіше виходять із нори. Ловлять також мишей та змій, їдять їх з головою. Коли готуються до зимової сплячки, залазять у нори та зариваються в листя. Узимку  температура тіла знижується з 34 до 2 градусів. Прокидаються з першим потеплінням і активно шукають харчу.

— Після зимової сплячки їжаки починають розмножуватися. Самка виношує потомство 49 днів. За цей час готує для себе нову нору. Вистилає її мохом, листям, травою,— говорить учитель біології Віталій Якимчук, 57 років, із Києва. — Люди думають, що їжаки запасаються харчами і наколюють собі на голки яблука, ягоди та гриби. Насправді  ніколи не роблять запасів. На голках збирається листя та сміття, коли їжаки ходять лісом. Зрідка випадково наколюють яблука. Сік кислих фруктів убиває паразитів і кліщів, яких на гостряках назбирується дуже багато.

У неволі їжаки живуть до 10 років. У лісах — до п'яти.

10 000

голок має на тілі дорослий їжак.

 

Зараз ви читаєте новину «Голки в їжаченят виростають за 15 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути