четвер, 14 червня 2007 19:12

Другу за величиною перлину в світі продають за 8 мільйонів доларів

У місті Дубаї, що в Об"єднаних Арабських Еміратах, виставили на продаж перлину "Марко Поло". Вона друга за величиною у світі. Має 575 карат (115 г). Завдовжки сягає 7,9 см. Початкова її ціна $8 млн. Але розпорядники аукціону впевнені, що отримають не менше 10 мільйонів.

Коштовності 800 років. Вона належала китайському ханові Хубілаю, онукові Чингісхана. Він подарував перлину італійському мандрівникові та торгівцеві Марко Поло. Останній служив у хана 17 років із кінця XIIІ до початку XІV століття. Потім вона ще кілька разів змінювала власників.

За цей час перлину тричі обробляли та робили в ній дірки. Один раз, щоб прикрасити тіару (головний убір) якоїсь аристократки. Потім — аби повісити коштовність їй на плаття. Третього разу дірка знадобилася, щоб розмістити камінь на тюрбан або корону перського царя. Зараз же перлину відреставрували. Надалі її не використовуватимуть для прикрас.

Зазвичай через 100–200 років перли тьмяніють, а потім розпадаються. Ця ж блищить, як і раніше, й доволі міцна, кажуть спеціалісти.

Довго вважалося, що саме ця перлина найбільша у світі. Однак у 1934-му рибалка витяг неподалік від філіппінського острова Палаван величезного молюска. Усередині знаходилася перлина, утричі більша за "Марко Поло".

Назвали її "Перлиною Аллаха". Зберігається вона у місцевому музеї на острові. На продаж ніколи не виставлялася. У діаметрі має 23,8 см, а важить 1280 каратів (640 г).

Перли утворюються у раковинах двостулкових молюсків, якщо туди потрапляють сторонні речі — піщинка або черв"ячок. Вони викликають подразнення. Молюск не може виштовхнути предмет, тому починає огортати його перламутром.

Зазвичай перли круглі або ж мають форму груші чи краплі. Найкращі перли дістають у Перській затоці, біля Шрі-Ланки та узбережжя Венесуели. Сортовою вважається дорогоцінність, яка має діаметр від 3 мм.

Зараз ви читаєте новину «Другу за величиною перлину в світі продають за 8 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути