четвер, 13 березня 2008 14:52

Дарен Кроуді розв"язав 140-річну математичну задачу

Професор лондонського університету Імперіал Коледж Дарен Кроуді минулого тижня ледь не заснув під час доповіді одного зі студентів на тему динамічних завихрень. Але в цей момент його "осяйнуло" вдосконалити формулу Шварца - Крістоффеля, над якою провідні фізики і математики світу працювали 140 років.

— Я був тоді в Парижі й намагався слухати доповідь, коли це раптово прийшло до мене, — розповідає професор. — Одразу піднявся з місця і вийшов геть. Я був настільки захоплений, що негайно мусив над цим попрацювати.

Формулу Шварца-Крістоффеля використовують під час проектування будинків, мостів,  літаків. Також її застосовують, щоб пояснити виникнення деяких природних форм, наприклад, шляхів поширення бактерій. За допомогою цієї формули можна розрахувати зовнішній та внутрішній опір структури і визначити рівень запасу її міцності.

Але класичну формулу не могли застосувати для складних об"єктів і структур з отворами. Вона не підходила для розрахунків зі змішаними матеріалами, такими як сплави металів. Завдяки вдосконаленню професора Кроуді ця формула стала універсальною. Його досягнення дозволяє суттєво розширити сферу математичного моделювання.

Професор Джон Елджін, який очолює кафедру математики в Імперіал Коледжі, назвав Кроуді одним із найкращих світових експертів у розв"язанні надскладних завдань.

— Як на мене, цілком закономірно, що саме він розв"язав цю давню задачу, — говорить Елджін. — Це дійсно важливе досягнення — удосконалена ним формула ввійде до підручників нового покоління.

Зараз ви читаєте новину «Дарен Кроуді розв"язав 140-річну математичну задачу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути