пʼятниця, 22 січня 2010 07:00

Зубра вбили чотирма пострілами

Автор: фото надане Київським еколого-культурним центром
  Мисливець Андрій Гречаний із Києва застрелив зубра. До 2007 року тварин можна було убивати під виглядом селекційного відстрілу
Мисливець Андрій Гречаний із Києва застрелив зубра. До 2007 року тварин можна було убивати під виглядом селекційного відстрілу

У селі Банилів-Підгірний Сторожинецького району на Буковині в ніч на 5 січня невідомі вбили зубра. М"ясо 500-кілограмового самця вивезли, рештки разом із головою покинули. Лісник знайшов частину туші.

— Це справа рук браконьєрів, — каже головний мисливствознавець району Сергій Чистов. — Колись ми натрапляли на рештки зубрів, поїдені хижаками. Однак тоді неможливо було з"ясувати причини смерті. А в цьому випадку висновок районної ветеринарної служби показав, що тварину вбили щонайменше чотирма пострілами.

— Це сталося тоді, коли снігу не було, тому сліди браконьєрів загубилися, — розповідає Георгій Рудяга, голова обласної ради мисливців та рибалок. — Може, хтось із місцевих їхав на підводі та й гепнув зубра. Вони ж близько підходять до коней. А може, заїжджі. Ми з міліцією нікого не знайшли. Сліди підводи вели до села, а далі губилися. Будемо чекати, можливо, хтось проговориться.

Будемо чекати, можливо, хтось проговориться

Міліціонери не порушили кримінальної справи за вбивство зубра — бо не знайшли на рештках туші слідів куль чи вогнепального поранення.

Тварину застрелили на території зоологічного заказника місцевого значення "Зубровиця". Там 77 зубрів.

Менше 200 зубрів зосталося в Україні

Зубр — травоїдна тварина родини бикових. Живе в лісах, де є вирубки, галявини та болота. Звірі тримаються невеликими стадами до 50 особин. Їх занесено до Червоної книги світу.

В Україні 1991-го налічували 664 зубри, зараз зосталося менше 200. Полювання на цю тварину вважають кримінальним злочином. Браконьєру загрожує до трьох років в"язниці й 2,5 тис. грн штрафу. Стільки ж стягують за п"ять убитих зайців.

— Зубрів відстрілюють, бо браконьєрів ніхто не карає, — обурюється 50-річний Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру. — Правоохоронна система не працює. За роки незалежності в Україні вбили 1000 зубрів, а кримінальних справ порушили три, покарали одного.

Найбільше зубрів було на Чернігівщині — 150. Позаторік там загинув останній.

— Ці тварини неагресивні, — каже Борейко. — Їх убивають задля трофея. Міжнародна організація мисливців дає премію 10 тисяч євро за такий. І їм байдуже, яким чином його здобули.

Зараз ви читаєте новину «Зубра вбили чотирма пострілами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути