середа, 21 вересня 2011 05:45

Жителі Чернівців пишуть скарги Папі Римському

Автор: фото: Михайло Перков
  Мешканці вулиці Івана Гонти в Чернівцях не пускають будівельну техніку. Внаслідок зведення офісного центру руйнуються їхні будинки
Мешканці вулиці Івана Гонти в Чернівцях не пускають будівельну техніку. Внаслідок зведення офісного центру руйнуються їхні будинки

Німецьке католицьке об'єднання "Справа Кольпінга" купило будинок на вул. Івана Гонти, 20 у старій частині Чернівців. Знесли його і на тому місці зводять офісний центр. Сусідні будівлі потріскалися. На знак протесту місцеві перекривають дорогу будівельній техніці.

— Коли у травні почали рити котлован, їздити машини, будинок став трястися, — розповідає 50-річний Василь Васкан з вул. Івана Гонти, 8. — Спимо, а на голову стеля падає. В коридорі здоровенний кусок відвалився.

— У подвалах ями провалилися, квартири тріщинами пішли, — говорить 86-річна Тамара Браннікова. Сидить біля свого будинку, тримає плакат: "Вимагаємо зупинити це безглуздя". — Ми всі живемо як на вулкані.

Місцеві не можуть перекрити дорогу. Аби зупинити транспорт, беззупинно ходять пішохідним переходом.

— Я захищаю свій дім, — пояснює Стефанія Ніконова, 73 роки. — Споконвіку прожила на Гонти, 18, а тепер нема спокою. Раніше тут був садок, а вони за ніч його зрізали. А ми тільки зробили ремонт фасаду, кожен заплатив по 2,5 тисячі.

Крізь натовп намагається проїхати КамАЗ. Водій сигналить. Люди товчуть кулаками по кабіні. Вантажівка зупиняється. За хвилину біля КамАЗа проїжджає легковик. Їде на людей. Бампером ударяє хлопця по нозі. Водій кричить: "Я спешу!". Давить на газ, і машина рве з місця. Люди кидаються врізнобіч, навздогін шоферу лунають прокльони. Хвилин за 20 після початку акції протесту даїшники перекривають вулицю. Направляють машини в об'їзд.

— Та тут грузовики цілими днями вивозили землю з котловану, — розповідає Іван Рідух, 53 роки. — А як рили котлован, то пішла вода. Вони давай хутко його гравієм засипати, щоб люди не бачили. Як начали лупити сваї, весь наш дім задвиготів. Приїхали крани, порвали дроти. Та то ж будинок може впасти. Йому більш як 100 літ.

Будівництво не зупиняється. По квартирах ходять представники комісії від мерії.

— Підстав переживати немає, — каже Орест Ластівка, представник забудовника. — Уся стара частина міста у тріщинах. Домам від 100 до 150 років. Процес просідання не закінчується. А наше будівництво на це не впливає.

Комісія не може дати висновок, чи загрожує будівництво старим домам.

— На будівлях дійсно є тріщини і деформації, — розповідає Ілля Романюк, голова депутатської комісії. За фахом інженер-конструктор. — Але весь квартал побудований на насипних ґрунтах.

— Це проблема не тільки цих будинків, а усієї старої частини міста, — додає головний архітектор Чернівців Сергій Гомонович, 54 роки.

Віталій Михайлішин, виконувач обов'язків мера, пропонує представникові забудовника призупинити спорудження на час роботи комісії.

— Ви не можете заборонити, — не погоджується з ним представник забудовника Ігор Манзюк. — Це може тільки будівельно-архітектурний контроль.

Згідно з висновком львівського "Геотехнічного інституту", ділянку під будівництво на вул. Гонти, 20 та прилеглі території можна віднести до особливо складних в інженерно-геологічних умовах. Ця територія є техногенно підтопленою. Рівень підземних вод — у товщі насипних ґрунтів. Це спричиняє деформацію будівель. Описану територію відносять до несприятливих для зведення.

— Вони почали будуватися без жодних документів, а потім за тиждень отримали всі дозволи, — розповідає Ірина Севастьянова, 47 років. — За висновком геотехнічного інституту тут будувати не можна. А в них звідкись взявся документ, що роботи відносяться до категорії не третьої, а другої складності. Тобто будувати можна. Я чиновникам показую висновок інституту, а мене навіть не хоче ніхто слухати.

Планують скаржитися на забудовників до Папи Римського.

— В Україні ні на кого надії немає, — пояснює Ірина Севастьянова. — А ми через знайомого вийшли на Папу Римського. Передали колективне звернення. Підемо до кінця, бо це ж наші хати.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Чернівців пишуть скарги Папі Римському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути