Ексклюзиви
вівторок, 21 лютого 2017 06:35

"Помітив за собою слєжку. Боявся, знову заметуть"

Автор: Михайло Перков
  Наталія Каплунська стоїть із сином Сергієм. 2014-го він добровольцем пішов у АТО. Торік отримав поранення, його комісували за станом здоров’я
Наталія Каплунська стоїть із сином Сергієм. 2014-го він добровольцем пішов у АТО. Торік отримав поранення, його комісували за станом здоров’я

— Мало того, що відсидів за чужі гріхи, так ще й досі спокою не дають. До мами участковий ходить. Вимагає характеристику, як на раніше судимого, — розповідає 26-річний Сергій ­Каплунський із Хмельницька. 26 місяців відсидів у слідчому ізоляторі за чужий злочин.

У лютому 2010-го місцевого таксиста двічі вдарили ножем у живіт і шию. Чоловік вижив. Через п'ять місяців за підозрою в нападі затримали Сергія Каплунського.

— Били з ранку до обіду, — каже Каплунський. — Щоб вижити, мусив підписати зізнання. Думав, на суді все розвалиться. Проти мене нічого не мали. Але міський суд виніс вирок — 12,5 року ув'язнення.

Мати Сергія оскаржила вирок. Справу відправили на дослідування. Другий суд зменшив термін до дев'яти років. Родичі подали апеляцію. У вересні 2012-го Кап­лунського відпустили на підписку про невиїзд.

— У Серьожі була непогашена судимість за крадіжку. Рішили, ідеальна кандидатура, щоб злочин повісить. Тижнів за два до затримання сина приїжджали міліціонери. Розпитували за нього, — говорить мати Сергія 48-річна Наталія Каплунська.

— Я продала квартиру, щоб адвокатів найняти. А ті все на стороні міліції грали. Одна адвокатша мені постійно казала, краще хай зізнається. Менше дадуть, — продовжує Наталія. — Нічого не добилася, а гроші закінчилися. Не була релігійна, а то пішла в церкву, накупила свічок. Ставила, де бачила. Підійшла до якоїсь ікони і плачу: "Якщо це Серьожка, то хай сидить. А як ні, то поможи". Наступного дня його відпустили.

— Справу так і не закрили. Я ні засуджений, ні обвинувачений, ні підозрюваний. Квартири немає, роботу втратив, дівчина покинула. Помітив за собою слєжку. Боявся, знову заметуть. Поїхав на заробітки до Києва. Почався Майдан. Після нього добровольцем пішов в АТО, — каже Каплунський.

Торік Сергій підписав контракт із ЗСУ. За цей час кримінальне провадження проти нього кілька разів відкривали і скасовували. Востаннє — у травні 2016-го.

Наталія Каплунська подала до суду. Матеріальну й моральну шкоду, завдану Сергієві, оцінили в 101 тис. грн.

— Якщо розділити ту суму на 26 місяців, які син відсидів, виходить майже 3800 в місяць. Заплатила б слідчому ті гроші, хай за них у СІЗО баланди поїсть. Він мені в очі казав: "Знаю, що то не ваш син зробив. Але комусь сідєть нада", — говорить Наталія.

Вона подала касацію. Сподівається отримати не менш як 250 тис. грн компенсації. За ці гроші хоче придбати житло для сина. Інакше позиватиметься до Європейського суду.

Зараз ви читаєте новину «"Помітив за собою слєжку. Боявся, знову заметуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути