вівторок, 04 червня 2013 05:00

За півхвилини спалахнули 20 поверхів

Автор: Фото: Анатолій БАБАК
  Обгорілий із 3-го по 20-й поверх будинок по вулиці Вадима Гетьмана в Києві. Причиною пожежі, що сталася тут у ніч на 31 травня, називають кинутий кимось недопалок
Обгорілий із 3-го по 20-й поверх будинок по вулиці Вадима Гетьмана в Києві. Причиною пожежі, що сталася тут у ніч на 31 травня, називають кинутий кимось недопалок

3 червня вранці на в'їзді до двору 25-поверхівки на вул. Гетьмана, 1б охоронець дивиться кіно по маленькому телевізору. Подвір'я заставлене автомобілями. У четвер, 30 травня, близько 21.30 ця висотка зайнялася. Спалахнула обшивка на рівні третього поверху. Вогонь швидко поширювався вгору. Обгорів фасад до 20-го поверху.

Із 30-метрової драбини пожежники змогли дістатися до 10-го. Вище — гасили з вікон квартир. Причиною займання, за попередньою версією, став кинутий із балкона недокурок.

Почорнілу стіну оглядає виконроб 51-річний Віктор Шаламай.

— Який козел тут напхав пінопласту з папером? Цей будинок зводили не будівельники, а халтурщики, — закурює цигарку "Честер". — Тут ніби зроблена воздушна вентиляція — з полістиролу і стєкловолокна. Виглядає класно, але й горить тоже ефектно. Місцеві не надіються на застройщика, тому замовляють, щоб біля їхніх вікон замінили ті пінопласти на спецматеріал, який не горить. Нас хоче найняти один із власників квартири.

Вітер здуває попіл із обвуглених ділянок. З під'їзду із дитячим візком виходить 29-річна Валентина.

— Вроді б і не в нашій стороні горіло, але сморід такий, що голова болить. Син весь час плаче. Тільки на вулицю виходимо — засинає, — сідає на лаві дитячого майданчика. Погойдує візок. — Живемо на 23-му поверсі, вогонь до нас не дійшов. Добре, що у п'ятницю поїхали на дачу. А так не знаю, як рятувалася би із Сашкою.

— Вийшла на вулицю. Побачила, що возгораніє на криші "Феномена", на офісі, — говорить наступного дня після пожежі вахтерка цього будинку, років 60. — Потом вітром задуло сюда. Загорілася обшивка під плиткою. Не пострадала ні одна людина і ні одна квартира — тільки зовні обгоріло.

Із сусіднього дому виходить Людмила Лоніна, на вигляд років 30. Каже, її чоловік викликав пожежників.

— Почалося з четвертого поверху. Десь за 30 секунд вогонь піднявся наверх, — показує на стіну. — Мій чоловік від'їжджав від парковки, побачив вогонь. Я була дома з дитиною. На кухні відчула гарь, наче проводка горить. Подумала, що з чайником якісь неполадки. Відкрила балкон, а тут уже все полихає. Пожежники четвертий і п'ятий поверхи потушили, а з 12-го до 18-го горіло. Через 10 хвилин під'їхала друга пожарна, піднялися до 13-го поверху. А до верхніх ніхто не міг добратися. Я живу на 12-му.

Людмила перебралася сюди в січні, квартиру на 103 "квадрати" купила 2006-го за $140 тис.

— Хочу виїхати. Бо прекрасно розумію: коли що, пожежники не допоможуть.

Висотка на вул. Гетьмана — один із трьох будинків житлового комплексу "Місто мрії". Він уже горів — 18 червня торік. Тоді загасили на рівні 23-го поверху, вогонь знищив одну квартиру. До того зайнялася прибудова цього комплексу.

— Комунікації не дуже постраждали. Нам світло ввімкнули через півгодини — розказує мешканець Ігор Ренський.

Підходить сивий чоловік у великих окулярах і білому картузі.

— Ці дома горітимуть, доки облицювання не замінять. Кожен будинок, кожна квартира, кожен шматок фасаду — пожежонебезпечні. Бо зроблені з грубими порушеннями норм, — говорить Анатолій Завойський зі столичного науково-дослідного інституту будівельного виробництва. Проблеми теплоізоляції вивчає 20 років. — Вони побудовані за вентильованими фасадними системами. Але утеплювач має бути класу НГ — негорючий. А тут — полістирол, його вважають найгорючішим матеріалом-утеплювачем. Тому будь-яке займання перетворюється на миттєвий вибух. Для людей це бомба сповільненої дії.

Аби замінити утеплювач, додає Анатолій Завойський, треба спочатку все зняти. Такі роботи коштуватимуть 15-20 млн грн на три будинки.

Зараз ви читаєте новину «За півхвилини спалахнули 20 поверхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути