четвер, 15 жовтня 2009 07:46

З Андріївської церкви вкрали гроші й хрестики

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Настоятель Андріївської церкви Віталій Даньчак вважає, що охоронна фірма має нести відповідальність за крадіжку із храму
Настоятель Андріївської церкви Віталій Даньчак вважає, що охоронна фірма має нести відповідальність за крадіжку із храму

У ніч на 12 жовтня в Андріївській церкві в Києві спрацювала сигналізація на "рух у приміщенні". Уперше — близько другої ночі, потім близько третьої. Троє охоронців оглянули приміщення і нікого не побачили. Повернулися в службове приміщення, розташоване поряд із храмом.

— У понеділок о 9.00 я приїхав на роботу, відкрив храм, — розказує отець 28-річний Віталій Даньчак, настоятель Андріївської церкви. — Побачив три пусті розбиті скриньки для пожертв. Злодії забрали хрестики та медальйончики із золота й срібла. Приблизно на 4–5 тисяч гривень. Скільки грошей було у скриньках — не знаю.

Священик викликав міліцію. Оперативники помітили, що два вікна розбиті. Сигналізації на вікнах не було.

— За охорону відповідає фірма "Скорпіон". Тому це їхній прокол. Щомісяця церква платить за ці послуги, — обурюється отець Віталій.

Фірма "Скорпіон" виграла щорічний відкритий тендер на охорону храму на Андріївському узвозі, пояснює Вадим Кириленко, перший заступник генерального директора заповідника "Софія Київська". Він опікується справами Андріївської церкви.

В охоронній фірмі коментувати ситуацію відмовилися.

— Основна версія слідства: злодій підставив драбину, яка була поряд, по ній заліз на вікно, вибив шибку, забрав гроші та коштовності й виліз через інше вікно. Воно трохи нижче. Його ніхто не помітив. Бо церкву реставрують, тому освітлення в тому місці вимкнуте. Вікна там невеликі. Припускаємо, що це міг бути фізично розвинений підліток, — каже 50-річний Михайло Марук, начальник Подільського райуправління міліції.

У прибудованому до церкви приміщенні живуть студенти духовної семінарії. Ходять чутки, що це могли зробити вони.

— Щоночі бачу, як у гуртожитку нашого майбутнього духовенства відбуваються всілякі дива, — каже 27-річний Олександр Макогончук, охоронець Cafe de Paris, розташованого за 50 м від собору. — То з вікон пусті пляшки летять, то спідня білизна. Крики не затихають до ранку. Якось зробив їм зауваження та отримав таку відповідь, що вуха ледь не відпали.

Андріївська церква — пам"ятка архітектури ХVIII ст. Збудована на одній із круч Старокиївської гори, де, за літописним переказом, апостол Андрій установив хрест і провістив про виникнення великого міста. Церкву у стилі бароко зводили в 1749–1754 роках за проектом архітектора Растреллі. В Андріївській церкві знімали фільм "За двома зайцями".

Зараз ви читаєте новину «З Андріївської церкви вкрали гроші й хрестики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути