Ексклюзиви
пʼятниця, 31 травня 2019 06:45

В'язні влаштували бунт у колонії

Автор: ФОТО з сайта DUMSKAYA.NET
  Працівники служби безпеки контролюють в’язнів, причетних до заколоту в Південній виправній колонії №51 в Одесі. Під час бунту травми отримали 15 людей
Працівники служби безпеки контролюють в’язнів, причетних до заколоту в Південній виправній колонії №51 в Одесі. Під час бунту травми отримали 15 людей

У Південній виправній колонії №51 в Одесі стався заколот 27 травня. В'язні влаштували пожежу і взяли в заручники охоронців і медпрацівників.

— Сутичка виникла під час етапування шістьох засуджених до іншого виправного закладу, — кажуть в адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби. — Коли їх виводили, майже 200 в'язнів напали на працівників колонії. Травмувалися 15 людей, чотирьох забрали в лікарню. Також засуджені підпалили пожежну машину, чергову частину й ­бібліотеку.

Стан більшості травмованих працівників колонії стабільний, за словами лікарів. У чотирьох — струс мозку. Про постраждалих в'язнів не повідомляють.

— У важчому стані залишаються двоє людей, — говорить Микола Турчин із міської клінічної лікарні №11. — Один отримав перелом основи черепа, другий — рану голови й закриту черепно-мозкову травму.

У колонії утримують уперше засуджених за тяжкі злочини. В'язні раніше скаржилися на дії керівництва й персоналу, погані умови.

— Їх там за людей не вважають. Їжа — баланда. Після їдальні чоловік регулярно жалувався на проблеми із шлунком, — розповідає 30-річна Катерина. Прізвище просить не вказувати, аби не нашкодити чоловіку 27-річному Петру. Він засуджений на 10 років за вбивство. В колонії відбув сім. Два тижні тому в пари народилася дитина. — Плюс, за всьо треба платити. Телефон найдуть — від 500 гривень, сім-карту — плати. Їх могли підкидати, в тому числі й наркотики. Петя собі навіть кармани позашивав. Щоб комісія розглянула питання про дострокове звільнення, мали віддати 5 тисяч гривень. У медпункті в'язням ліків не давали. Передачки не приймали. Люди мучилися. Терпець їм увірвався. Сказали, на роботу не вийдуть. Влаштували забастовку. В заручники нікого не брали. Їх почали пресувати, побили. Тепер є інформація, що колонію розформовують. Перевезуть усіх до Херсона, Вознесенська і Южноукраїнська.

Про особливості утримання в'язнів у колонії №51 розповідає й колишній керівник пенітенціарної служби 45-річний Сергій Старенький.

— За гроші в'язням дозволяли багато чого. Щодо розцінок мали домовленості з керівництвом установи, — каже Старенький. — Недавно ціни почали піднімати. Засуджених це обурило. П'ять днів бунтували, але їх стримували. Зрештою ситуація остаточно вийшла з-під контролю. Це — наслідок роботи адміністрації, вони за це відповідальні.

Колонія розташована майже в ­центрі міста. Земля коштує чималих грошей, і є охочі її отримати. Тому конфлікт могли спровокувати штучно, припускає священик Дмитро Краснобаєв, 48 років. Сім років навідує в'язнів.

— Конфликт зреет много лет. Но все ухудшилось с приходом новой администрации. Думаю, они специально создали условия, чтобы заключенные взбунтовались. И под предлогом этого расформировали колонию, — каже ­Краснобаєв. — Це ласий шматок землі. На всю колонію залишилися менш як 500 в'язнів. Коли починав тут працювати, утримували майже втричі більше.

Під час бунту в'язням теж перепало, голови розбиті. Але цього не афішують і нікого до них не підпускають, — додає священик.

Про те, що колонію планують перенести за межі міста, в Мін'юсті говорили ще в серпні торік.

— Проведення капітального ремонту потребує значних витрат. Комунікації сильно зношені. Будівля, що є пам'яткою архітектури, не відповідає нормам для утримання підслідних. У зв'язку з цим Мін'юст планує звести нову, — заявив тоді 44-річний Денис Чернишов, заступник міністра юстиції.

Зараз ви читаєте новину «В'язні влаштували бунт у колонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути