пʼятниця, 30 вересня 2011 07:30

"Усе шито-крито, бо власник свинарника — кореш Януковича"

— Через цих свиней ми щодня травимося. Дихати нічим, очі ріже, сліпнемо. І все шито-крито, бо власник свинарника — кореш Януковича, — каже 56-річний Володимир Шелєнберг. Він та ще кілька десятків жителів міста Дружківка на Донеччині скаржаться на свинокомплекс.

Дружківка — 60-тисячне місто за 90 км північніше Донецька. Колишній радгоспний свинарник чотири роки тому викупила фірма "Шахтар". Її власник — нардеп-"регіонал" Юхим Звягільський, 78 років. Звели свинокомплекс на 30 тис. голів.

Володимир Шелєнберг живе за 150 м від комплексу, у приміському селищі Червона Зірка. Житлові будинки мають бути щонайменше за 2 км від виробництва, за санітарними нормами.

— Цілодобово дихаю цим гівном, — Володимир Володимирович проводить селищем. Всюди смердить гноєм і аміаком.

— Я 30 год проробила свинаркою, — каже сусідка 83-річна Катерина Перепелихіна. — Утримували чотири тисячі свиней, але такого вонізму не було. І джерела були чисті, а тепер корови морди вернуть. У воздусі один аміак.

— У мене дружина отруїлася цим аміаком, — додає інший 60-річний сусід. — Надихалась і потєряла сознаніє. А її колега осліпла. Але люди бояться щось казати, бо там багато працюють.

— Живемо, як у вигрібній ямі. Я постійно ригаю, багатьох обсипає, чухаються очі, — каже 50-річна Олена Гоголєва.

— Як вітер не на нас, то ще якось можна витримати, — додає 55-річна Тетяна Муханько. — А я к жара і дує на нас, то не втечеш. А районна санстанція приїхала: все у нормі, це носи у вас нєжні.

Скаржаться на свинарник і жителі сусіднього селища Яколівка. Там проти комплексу зібралися 30 людей.

— Гівно й аміак — це ще не найстрашніше, — каже 64-річний Віктор Муханько. — Літом я знайшов на полі п'ять могильників, куди нелегально скидають дохляків.

Чоловік показує фотографії. В ямах розкладаються десятки свинячих туш, навколо рояться мухи.

— Зараз обгородили, а раніше по ямах ворони літали, ганяли дикі собаки й лисиці. Тягали цю дохлятину. Якось ветеринар проговорився, що за рік вони заривають 100 тонн трупів.

Комплекс оточений парканом із колючим дротом. Охоронець не впускає. Піднімаємося на пагорб. Здалеку видно два басейни розміром 30 на 70 м.

— То лагуни, де відстоюється рідке гівно. Потім усе це виливають на поля.

— Свиня залишає вдесятеро більше відходів за людину.

30-тисячний свинарник без проекту — те саме, що 300-тисячне місто без очисних споруд! У свинячому гної до 400 небезпечних компонентів, включаючи збудників свинячої чуми, сальмонели, афтозної лихоманки. Тут питання стоїть гостро — або люди, або надприбуток для власника свинокомплексу, — пояснює 55-річний Євген Фіалко.

Повертаємося в селище. Нас наздоганяє "волга". З неї у бейсболці виходить начальник свинокомплексу Юрій Назаревич.

— Ми вже не зариваємо туші, возимо утилізувати до Костянтинівки, — каже. — А стосовно смороду, то треба потерпіти. Зараз проектуємо накриття для лагун. Наш хазяїн великий людинолюб. Вклав у комплекс 45 мільйонів, а він не приносить прибутків. Тримає його, щоб годувати таких, як ви.

В обласній санепідемстанції кажуть, що проект свинофабрики з ними не погоджували. Визнають, що виробництво порушує законодавство. Кілька разів фірму штрафували на 125 грн. Говорять, що аміак в повітрі не перевищує норми.

— Смердить скрізь, де є велетенські свиноферми, — каже еколог Володимир Березін, 45 років. — І скрізь у санстанції "приборы не показывают". У Червоноармійському районі, в Тельманово — та ж картина. А біля Костянтинівки будує свинокомплекс Борис Колесніков. Там взагалі буде 600 тисяч свиней.

Зараз ви читаєте новину «"Усе шито-крито, бо власник свинарника — кореш Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

59

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути