вівторок, 22 січня 2019 07:45

"Вперся: або його поновлюють на посаді, або хай школу закривають"

Автор: www.tsn.ua
  У селі Вербівка Дубровицького району на Рівненщині батьки та вчителі місцевого навчально-виховного комплексу протестують проти поновлення на посаді колишнього директора установи Анатолія Розановича (на фото праворуч). Кажуть, він принижував дітей
У селі Вербівка Дубровицького району на Рівненщині батьки та вчителі місцевого навчально-виховного комплексу протестують проти поновлення на посаді колишнього директора установи Анатолія Розановича (на фото праворуч). Кажуть, він принижував дітей

У селі Вербівка Дубровицького району на Рівненщині батьки та вчителі повстали проти колишнього директора навчально-виховного комплексу 47-річного Анатолія Розановича.

Чоловіка звільнили з посади 2017-го за аморальну поведінку. Апеляційний суд поновив директора на посаді. Зобов'язав сільську раду сплатити йому 96 тис. грн зарплатні, без якої лишився через звільнення, понад 4 тис. грн лікарняних та 10 тис. грн компенсації за завдану моральну шкоду. За кілька днів Розановича звільнили вдруге.

— 11 січня довідався, що мене поновили на посаді. Прийшов у понеділок на роботу. Біля дверей школи зібралися батьки, не хотіли мене пропускати. Я викликав поліцію, — розповідає Анатолій Антонович. — Батьки написали до десятка заяв, ніби я принижував їхніх дітей. На другий день дізнався, що мене знову звільнили.

У школі навчаються 68 дітей, у дитячому садку — восьмеро.

— Це протистояння триває не перший рік. Колишній директор ображав дітей, обзивав. Створив атмосферу, мов у колонії, — говорить багатодітна мати Зоя Козубовська, 45 років. — Одного разу й на мене підняв руку. У школу передали благодійну допомогу. Як голова батьківського комітету прийшла проконтролювати. Певно, йому це не сподобалося. Штовхнув. Я впала. Дівчата мене відпоювали. Останньою краплею стало те, що побив 16-річного хлопця. Мовляв, той показав йому середній палець. Ми повстали. Але Розанович тримається за посаду, як може. Йому це місце від матері перейшло. Теж до дітей із матами говорила. Вперся: або його поновлюють на посаді, або хай школу закривають.

Місцева влада намагалася примирити директора та батьків. Однак Розанович на компроміси не йшов.

— До школи неодноразово виїжджала комісія. Хотіли, щоб директор зняв корону з голови і пішов до людей спілкуватися. Пояснив свою поведінку, — каже голова Висоцької ОТГ 56-річна Людмила Гура. — Однак він не вважав це за потрібне. Те, що побив неповнолітнього на очах у школярів, — правда. Суд не взяв до уваги показів свідків. Лише те, що Розанович пройшов детектор брехні й начебто істина на його боці. На основі цього й поновився на посаді. Проте батьки не хочуть, аби така людина працювала з їхніми дітьми.

На захист батьків та учнів стали вчителі школи. Їх у навчальному закладі — 15.

— Анатолію Розановичу варто було толерантніше поводитися. На хороші родини писав скарги, щоб у них забрали соціальні виплати. Залякував, руки розпускав. Тому люди й збунтувалися, — розповідає нинішній директор Ольга Твардовська, 41 рік. — Зараз у школі все спокійно. Освітній процес триває. Вчимо дітей бути розкутішими. Дозволяємо бігати, гратися на перервах. Возимо на конкурси та олімпіади, здобуваємо призові місця.

Колишній директор звинувачення проти себе відкидає.

— Торік у нас створили об'єднану територіальну громаду. Після обрання голова почала керувати по-своєму, — додає Анатолій Антонович. — Хотіла одноосібно призначати керівників будь-якого навчального закладу, учителів та інших працівників. Я виступив проти, бо це суперечить Закону про освіту. Тоді мені пригрозили, що через свою активність позбудуся посади. Проти мене налаштували деяких батьків. До школи почали їздити перевірки.

Історію з побиттям хлопця перекрутили, — говорить Розанович. — Позаторік перед Велико­днем я пофарбував лавку біля школи. Компанія підлітків напідпитку хотіли її пошкодити. Одного з них я знаю — це син моєї троюрідної сестри. Подзвонив їй і про все розказав. Хлопець затаїв на мене образу. Якось він із друзями роз'їжджав машиною по селу і при всіх показав мені середній палець. Я підійшов до автівки, відчинив двері та попросив більше такого не робити. Натомість він плюнув мені в лице. Схопив його за барки і трохи налякав. Через деякий час у поліції лежала заява, ніби я його побив.

Анатолій Розанович має близько 30 років трудового стажу.

— Він хороший педагог. Все, що про нього погане говорять, — наклеп, — каже Віра Твердюк із районної профспілки працівників освіти.

Батьки учнів налаштовані категорично. Якщо Розанович повернеться на посаду — не пускатимуть дітей до школи, кажуть.

Зараз ви читаєте новину «"Вперся: або його поновлюють на посаді, або хай школу закривають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути