Ексклюзиви
пʼятниця, 30 серпня 2019 05:36

Восьмеро людей загинули під завалами

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.MNS.GOV.UA
  Рятувальники працюють на місці обвалу будинку в Дрогобичі Львівської області. Причини трагедії з’ясовують експерти
Рятувальники працюють на місці обвалу будинку в Дрогобичі Львівської області. Причини трагедії з’ясовують експерти

— Грохіт і крик стояв на вулиці страшний. Схопився із ліжка і кинувся туди. Першим серед розвалин побачив хлопчика. Лежав голий, маму кликав, — розповідає 42-річний Віктор Петрович, прізвища не вказує. Живе у Дрогобичі Львівської області поряд із будинком №101 на вул. Грушевського.

Там 28 серпня о 2:46 обвалився другий під'їзд чотириповерхового будинку. 64-квартирний дім звели 1960-го. Загинули восьмеро людей — 4-річний хлопчик, жінки віком 20, 44, 64, 79 і 80 років, двоє чоловіків — 42 та 62 роки.

— Завали розбираємо руками. Більш як добу була невідома доля п'ятьох людей. На жаль, знайшли їх мертвими, — каже 38-річний Віталій Туровцев із Державної служби з надзвичайних ситуацій області.

— Одна жінка, яку витягли, збиралася на завод на нічну зміну. Почула тріск. За мить усе почало валитися. На неї плита впала. У руках тримала телефон, одразу подзвонила у "швидку". Її та дітей врятували, а чоловік загинув, — каже місцевий Роман Іванко, 32 роки. Допомагав рятувальникам розбирати завали. — Інші люди розказували, що тріщало ще звечора.

Причину трагедії встановлюють експерти.

— Схоже, ще при зведенні будинку допустили помилки. Виникли проблеми з підпірними стінами. Певно, це й стало причиною обвалу, — говорить голова обласної ради Олександр Ганущин.

Те, що вибухнув газ — малоймовірно, кажуть рятувальники.

— У тому домі моя кума живе. Її біда оминула. Хоча не раз скаржилася, що будинок тріщить, — додає Віталій. — Скарги з сусідами писали в різні інстанції. Але на них ніхто не реагував. Валилося все хвилин 10–15. Страшно уявити, що люди пережили. Це ж розуміли і бачили, що підлога з-під ніг іде.

У зруйнованому під'їзді є 15 квартир і перукарня. Частина з них знищені повністю.

— Доки тривали пошуки, кілька разів підходили люди. Просили врятувати їхніх рідних. Казали, ніби ті дзвонять до них із-під завалів, — розповідає Юлія Хилько із прес-служби рятувальників. — Усі жителі будинку в шоковому стані. Із ними працюють психологи.

Серед потерпілих — 39-річна жінка з дітьми. Отримала важку травму хребта. Її доньку Яну, 12 років, яка має інвалідність, у лікарню забрали з переломом стегна і раною вуха. У сина 6-річного Кирила — черепно-мозкова травма, за словами Федора Осима зі Львівської міської дитячої лікарні.

Поліцейські затримали двох працівників комунального підприємства.

— Це — 57-річний чоловік і 60-річна жінка. Кримінальні провадження відкрили за трьома статтями — умисне знищення чи пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства, зловживання владою або службовим становищем, службова недбалість, — каже Світлана Добровольська з обласної поліції. — Обом загрожує до 12 років в'язниці.

Слідчі перевіряють три версії обвалу будинку.

— Одна з них — газ, але це малоймовірно. Друга — перепланування, але це також не підтверджено. Третя — можливо, коли були дощі, щось у підвалі промокло, підмило, адже це старий будинок, — говорять у міській раді.

Пошукові роботи тривають. Випадок розслідують поліцейські.

Зараз ви читаєте новину «Восьмеро людей загинули під завалами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути