четвер, 24 листопада 2011 07:30

Військовий санаторій "Хмільник" можуть закрити

Автор: Фото: Тетяна САРАХАН
  Працівники та відпочивальники військового санаторію ”Хмільник” вимагають не закривати заклад. Робітникам майже рік не платять заробітну плату
Працівники та відпочивальники військового санаторію ”Хмільник” вимагають не закривати заклад. Робітникам майже рік не платять заробітну плату

Військовий санаторій "Хмільник", що в однойменному райцентрі Вінницької області, можуть закрити через борги з комунальниками і по заробітній платі.

Удень 11 листопада біля воріт санаторію мітингують працівники та відпочивальники. Просять не закривати заклад і виплатити зарплату. Борг по ній — 6 млн грн. Тримають плакати: "Де зарплата за рік?", "Департамент кинув напризволяще".

— Оце перед вашим приїздом тицьнули по тисячі, а то вже рік без зарплати, — розказують працівниці санаторію. — Шось не устраює, кажуть, розщитуйся. А де нам роботу найти, город курортний. Одних уже уволили. Заходим у кабінет главного, а він замість здрасті одразу: "Грошей нема".

Начальник Центрального військового клінічного санаторію 46-річний Юрій Цвігун запевняє, що борги допустив його попередник. Каже, вже погасили 600 тис. грн боргу по зарплаті.

— Газовщики лякають, що газ перекриють, — говорить. — Пока домовляємося. А як не буде тепла, санаторій закриють. Ми газом гріємо радонову воду для ванн і басейну.

До мітингувальників виходить колишній начальник санаторію Андрій Блажко:

— Про проблеми санаторію всі наверху знали. Міністру оборони я тричі особисто докладав. Він  казав: "Кризи нема, криза в ваших умах". Обіцяли помогти. Не дочекалися. Через це я написав рапорт і пішов.

Напередодні до санаторію приїжджали представники з військової прокуратури та військово-медичного департаменту.

— Зробили вигляд, що не знали за проблеми. Хоч ми масу листів вислали, — розповідає інженер із медичної техніки Микола Храповіцький, 56 років.

У санаторії працюють 200 осіб, обслуговують 130 відпочивальників — військових та їхніх родичів. Для них путівки продають зі знижкою 25–50%.

— Мы 600 гривен потратили лишь на дорогу. А нас не принимают, представьте. Говорят, закрывают. Маялись до вечера, пока начальник не разместил. Пока они решали с тем газом, мы два дня процедур потеряли, — розповідає 61-річна севастополька Елеонора Бабак. — У нас с мужем ноги болят, взяли путевки и в такой кошмар попали.

Поруч стоїть киянка Валентина Казачук, 63 роки. Відпочиває тиждень. Каже, приїхала лише через привітність персоналу:

— Позавчора зібрали підписи, пісьмо генеральному прокурору відправили. Холодіна страшна. Батареї чуть-чуть теплі. Спимо в куртках, хустках.

Мітингувальники вважають, що санаторій хочуть викупити, бо заклад розташований на радонових родовищах. Має свердловини і займає 53 га землі.

Директор військово-медичного департаменту Міноборони Рафік Камалов запевняє, що санаторій не закриють:

— Ніякого продажу не відбувається і близько. "Хмільник" унікальний за своїми природними якостями. Тут найкраща вода в Європі за вмістом м'якого радону. У разі виникнення надзвичайних ситуацій санаторій може швидко переформовуватися в реабілітаційний госпіталь. Усі заборгованості по зарплатні та компослуги погасимо, скорочень не буде. Ми вже частково виправили ситуацію за рахунок внутрішніх резервів.

Зараз ви читаєте новину «Військовий санаторій "Хмільник" можуть закрити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути