пʼятниця, 04 жовтня 2013 06:00

Під час навчань вибухнуло озеро

Автор: ФОТО: Михайло Марків
  Президент Віктор Янукович із головнокомандувачем Збройних сил Володимиром Заманою 1 жовтня спостерігають за навчаннями за містом Яворів Львівської області. Глава держави власноруч запустив протитанкову ракету ”Стугна-П”
Президент Віктор Янукович із головнокомандувачем Збройних сил Володимиром Заманою 1 жовтня спостерігають за навчаннями за містом Яворів Львівської області. Глава держави власноруч запустив протитанкову ракету ”Стугна-П”

- Усі в Грушові чули цей вибух. Але для нас то не дивина. Тільки на полігоні навчання - в усіх селах шиби і стіни трясуться. Ми звикли, - розповідає 57-річний Юрій Лойко, голова Дрогомишлянської сільської ради Яворівського району Львівщини.

1 жовтня в озері села Грушів пролунав вибух. Здійнялася хвиля, вода намочила намети відпочивальників на березі. Люди налякалися. В цей час на Яворівському полігоні відбувалися демонстраційно-тактичні навчання: сухопутні й повітряні війська складали іспит верховному головнокомандувачеві - президенту Вікторові Януковичу. Він прилетів на полігон вертольотом. Спостерігав за навчаннями 3 год., нагородив шістьох офіцерів, власноруч запустив ракету з комплексу протитанкових керованих ракет "Стугна-П".

По обіді 2 жовтня у мережі з'являються фотографії вибуху на озері, що за 20 км від полігону. Люди обговорюють, що в нього поцілила запущена Януковичем ракета.

- Покажіть мені людину, яка бачила, що в озеро влучив саме президент, - каже Олександр Попронюк, керівник Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України. - Його запуск бачили тисячі пар очей, ніяких надзвичайних подій не відбулося. Ця ракетна установка - останнього зразка, все комп'ютеризовано. Не влучити у ціль неможливо. Вона була за 5 кілометрів, а озеро далі.

Офіційно полігон називається Міжнародний центр миротворчості й безпеки, має протяжність 25 км. Навколо - села Вербляни, Верещиця, Коти, Старичі, селище Немирів. Тамтешні жителі постійно відвідують стрільби на полігоні.

- Скільки їх просиш: "Не можна, тут стріляють, зона особливого режиму". А їм хоч би що, - говорить "ГПУ" прапорщик з Яворова. - Один корову тут пасе, інший - гриби чи трави збирає. Кричать: "Шо таке, шо ти хочеш? Я маю право, я на своїй землі!" І тепер розказують, що налякалися, бо шибки тряслися. Вони до цього звикли, а кажуть так, бо президент стріляв.

Деталі вибуху розслідує військова прокуратура Західного регіону.

Збили літак з 78 людьми

20 квітня 2000 року в житлову 9-поверхівку на бульв. Незалежності в місті Бровари на Київщині влучила ракета "Точка У". Загинули троє і скалічилися п'ятеро людей. Ракету запустили під час навчань на Гончарівському полігоні в Чернігівській області за 130 км від Броварів.

4 жовтня 2001 року українська ракета 5В28 зенітного комплексу С-200В збила над Чорним морем пасажирський літак Ту-154, що летів із ізраїльської столиці Тель-Авів до російського міста Новосибірськ. Загинули 78 осіб: 51 ізраїльтянин і 27 росіян. Того дня українські військові проводили тактичні навчання у Криму. Протягом 2003-2005 років український уряд виплатив родичам загиблих $15,6 млн компенсації.

27 липня 2002 року під час авіашоу в місті Скнилів Львівської області винищувач Су-27 впав на натовп глядачів. Загинули 77 людей, скалічилися 543. Пілоти Володимир Топонар і Юрій Єгоров припустилися помилки. Вони встигли катапультуватись.

29 листопада 2005 року в казарму навчального центру "Десна" влучив снаряд із танка Т-64. Загинули 18-річні Сергій Ковпак і Анатолій Надточій. Того дня на полігоні тривали тактичні навчання, у темряві танкіст сплутав освітлене вікно казарми з мішенню.

Зараз ви читаєте новину «Під час навчань вибухнуло озеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути