вівторок, 02 жовтня 2012 00:30

"Він убив, бо його приперли до стінки"

 

— Ти не ходила на "Кантабіле Оркестра"? Ну, ти зовсім не в темі.

Любитель комп'ютерних ігор 19-літній Олексій спалює мене зневажливим поглядом на ролердромі столичного торговельного центру "Караван". 29 вересня тут пройшов кібер-фестиваль "Техлабз Кап Юей-2012". Учасники з України, Росії та Польщі змагалися, хто кого перестріляє в комп'ютерній грі. Ролердром нагадує великий офіс, посеред якого за комп'ютерами сидять з десяток людей. А навколо, як у казино, натовп із кількох сотень кричить: "Давай! Молодець!" або "Фу, відстій!".

— Людей щось малувато, — оглядає відвідувачів Олексій. — Я у травні на такому ж фестивалі в Білорусі був — тисяч зо три прийшли. А наших стрілянина, мабуть, відлякала. Усі переживали, що фест перенесуть. Бо наші пацани теж зброю мають. Хоч і симулятори, але з голографічними прицілами. В мене теж є. У "Макдональдзі" все літо працював, на хлібі й воді жив, а купив. Та, слава Богу, ментам поки не до нас.

Учасники кібер-фестивалю селилися в готелях та винаймали квартири біля "Каравану". 22 вересня в музичній школі №5 ім. Ревуцького виступав симфонічний оркестр "Кантабіле Оркестра". Виконували музичні теми з культових відеоігор — "Цивілізація", "Готика", "Масс Ефект".

На фестивалі змагалися шість команд у шести видах комп'ютерних стрілялок: воюють спецназівці й терористи, спецназівці та повстанці, йдуть стінка на стінку. "ГПУ" припустила: а що, коли стрілок у "Каравані" має стосунок до любителів комп'ютерних ігор? Чоловік украв флеш-накопичувач, знав, як видаляти відео з камер спостереження, не боявся залишити відбитки пальців — певно, знав, що у міліцейській базі їх нема. Невибагливий у їжі — купив хліб і молоко. Очевидно, володіє зброєю. Можливо, частина цього вміння набута на симуляторах?

— Ви намагаєтеся пов'язати непов'язуване, — каже організатор фестивалю Олексій Бурдико, 27 років. — Кіберспортсмен — такий самий, як у футболі чи баскетболі. Він щодня тренується, бере участь у фестивалях, чемпіонатах. Кіберспортсмени проходять жорсткі відбори, їхні імена і фото є в інтернеті. До таких історій часто приплітають людей, які грають у комп'ютерні ігри. Я можу дати посилання на сотню психологів, де вказано, що справжня причина того, що сталося — не ігри, а наприклад, погані батьки.

— Стрілок у "Каравані" діяв не за установкою "всіх постріляти", а по ситуації. Геймер, у якого поїхав дах, прийшов би в магазин і одразу почав усіх валити, — каже столичний психотерапевт Григорій Семчук, 35 років. — У геймери йдуть люди, які в реальному житті не здатні натиснути на гашетку. А от люди, які бачили війну, намагаються від цього дистанціюватися. Стрілок — із людей з військовою підготовкою. Він імпульсивний психопат — коли його припирають до стінки, у нього нема гальма, щоб убити. Припускаю, що він убив людей не через флешку, а через те, що його загнали в кут. Важко сказати, чому за флешкою пішов із пістолетом. Можливо, у нього пунктик — не розлучатися зі зброєю.

30

осіб подзвонили в міліцію за чотири дні. Казали, що знають людину, схожу на вбивцю охоронців "Каравану". Але жоден факт не підтвердився. За інформацію про злочинця керівництво торговельного центру обіцяє 100 тис. грн.

 

У понеділок, 1 жовтня, столичний гіпермаркет "Караван" почав шукати нових працівників на посаду охоронець-оператор відеонагляду. До обов'язків входить виявлення порушень у торговельному залі серед покупців та персоналу. Це має бути чоловік віком 23-30 років, бажано з досвідом роботи або служби у Збройних силах. Кандидат має бути уважний та з доброю зоровою пам'яттю. Зарплатня не вказується.

Також шукають плиточників, продавців, гардеробника, менеджера сектора "риба", фахівця з продажів, формувальника тіста, тістомісильника, пекаря, інженера з експлуатації будівель та споруд та обвалювальника м'яса.

— Я не маю права говорити про те, чи звільняються в нас люди. Зарплату кажемо при співбесіді, — пояснила працівник департаменту відділу кадрів гіпермаркету "Караван".

 

Зараз ви читаєте новину «"Він убив, бо його приперли до стінки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути