вівторок, 13 серпня 2013 00:30

Вибух у багатоповерхівці зруйнував шість квартир

Автор: фото: REUTERS
  Рятувальники оглядають зруйновані квартири 14-поверхівки №4 на вулиці Шевченка в Луганську. Двоє мешканців загинули, 27 осіб скалічилися. З будинку тимчасово виселили жителів трьох із шести під’їздів — загалом 192 особи
Рятувальники оглядають зруйновані квартири 14-поверхівки №4 на вулиці Шевченка в Луганську. Двоє мешканців загинули, 27 осіб скалічилися. З будинку тимчасово виселили жителів трьох із шести під’їздів — загалом 192 особи

Опівдні 11 серпня у 14-поверхівці на вул. Шевченка, 4 в Луганську вибухнув газ. Осередок був у квартирі на сьомому поверсі.

— Взрыв был очень сильный, мы думали, что взорвалось в нашей квартире. А это аж через дом. Выглянули в окошко — паника. Бежали прохожие, на проезжую часть летели кирпичи. Серой "мазде-шестерке" пробило лобовое стекло. Парень за рулем не пострадал. Куч пыли и огня не было, — розповідає 27-річна Юлія Романенко з будинку №8. — Одни говорят, что кто-то делал ремонт, сварка работала. Другие рассказывают, что люди в доме слышали запах газа, вызывали аварийщиков, но никто не приехал.

— Я купила воды, решила посидеть на лавочке, это метрах в 30 от подъезда. Помню только страшный грохот. Пришла в себя под елками, меня снесло метров на 5, — розповідає мешканка першого під'їзду. Імені свого не називає.

Від вибуху вилетіли вікна сусідніх будівель — в Ощадбанку та дитсадку, що розташовані за 200 м від дому з різних боків. Припаркована біля під'їзду "нива" перетворилася на брухт — на неї впала частина перекриття. Люди вибігали у крові, у багатьох були порізи від скла, що розлетілося.

Вщент зруйновані чотири трикімнатні квартири на шостому та сьомому поверхах, частково — ще дві на п'ятому, на які впали завали. Загинула 63-річна Світлана Зубрицька та  68-річний Володимир Махортов.

У лікарні потрапили 27 скалічених. Найтяжчий стан у 12-річної Аліни Меркулової. Вона — в комі, на апараті штучної вентиляції легень. У неї відкрита черепно-мозкова травма, переламані кінцівки.

— Мы с бабушкой и дедушкой ходили в церковь, недалеко. Сильный хлопок услышали во время службы. Когда вернулись, вокруг дома работали пожарники, кого-то вытаскивали. Все усеяно осколками, кирпичами, просто жуть. В нашей квартире вылетели  окна. Уцелели только два — те, что выходят на другую сторону, — каже телефоном 17-річна Яна Семенова із сусіднього під'їзду будинку №4.

— Трахнуло так, что из шкафов документы высыпались, ваза разбилась, в офисе все стекла повылетали, — згадує 30-річний Роман Патрушев. Він працює в офісі навпроти будинку. — Думал, кто-то ракетой в Луганск стрельнул. Когда начали разгребать землю, один мужчина кричал, что он — врач, просил пропустить к завалу. Врал. Просто у него в квартире была дочь, ее увезли в больницу, а ему не сказали.

Рятувальники розбирали завали до ранку. Міліціонери з собаками сторожили дім від мародерів.

14-поверхівка на вул. Шевченка, 4 зведена у 1970-х. У будинку — 444 квартири, по 74 в кожному з шести під'їздів. Половина помешкань у будинку підключені до газу, решта — готували їжу на електроплитках. Після вибуху жителі зруйнованого під'їзду і двох сусідніх переїхали до родичів і знайомих.

По обіді 12 серпня дорога до будинку перекрита, тамтешніх супроводжують рятувальники, пускають за документами. Кілька десятків перехожих знімають понівечений дім на камери мобільних. Намет, де звечора роздавали гарячу їжу і чай, стоїть порожній.

— Один милиционер сидит возле разрушенного подъезда, по периметру ходит десяток пэпээсников в бронежилетах. Спасатели понемножку начали убирать строительный мусор. Люди в касках и костюмах осматривают взорвавшуюся квартиру. Смотрится ужасно, — каже Роман Петрушев.

— Квартира, в якій стався вибух, зареєстрована на Анатолія Пархоменка. На момент аварії він був на дачі. У квартирі робітники зносили стіни. Проекту й погоджень на те не мали. На експертизу з квартири вилучили котел індивідуального опалення, — каже Григорій Семчук, заступник міністра регіонального будівництва та ЖКГ.

— Відповідно до правил експлуатації, заборонено під'єднувати до газу будинки, вищі за дев'ять поверхів. Люди мають користуватися електроплитами. Під час будівництва цього дому газ провели в якості експерименту, — кажуть у прес-службі обласного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій.

У товаристві "Луганськгаз" не згодні, що причиною вибуху став природний газ. На місці вибуху знайшли балон від пропану.

— Характер руйнувань, епіцентр вибуху, температура 35 градусів, відкриті вікна, протяги... — каже Сергій Кузьменко, голова "Луганськгазу". — Щоб накопичити достатній обсяг газу, треба закрите приміщення. Під час вибуху природний газ горить, а слідів горіння не було.

Без житла опинилися 192 людини. Прем'єр-міністр Микола Азаров обіцяє відремонтувати дім, усім потерпілим — матеріальну допомогу від уряду.

Зараз ви читаєте новину «Вибух у багатоповерхівці зруйнував шість квартир ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути