пʼятниця, 15 червня 2007 07:03

Валентину Новицьку зґвалтували троє міліціонерів

19-річна Валентина Новицька народила дівчинку у Вінницькому районному пологовому будинку ввечері у понеділок. Дитина здорова, важить 3,1 кг. Пологи проводили кілька акушерів в окремому корпусі з перекритими входами й виходами.

— Валю поклали в лікарню місяць тому, — каже лікар Олексій Видмеш. — Але не через погане самопочуття. Мусили охороняти її та дитину. Мені по п"ять разів за ніч дзвонили невідомі й питали, чи Валя родила. Кажу: "Звідки дістали мій номер?", а співбесідник кидає слухавку.

Валентина виросла в селі Біликівці Жмеринського району Вінниччини. Батько покинув сім"ю. Доньку виховала мати Людмила Просцевич і вітчим Володимир Мічковський. Торік дівчина вступила на заочне відділення медико-психологічного факультету столичної Міжрегіональної академії управління персоналом.

53-річна Людмила Просцевич очолює обласне товариство "Землевласник Поділля". Наприкінці 1990-х допомагала селянам оформляти сертифікати на земельні паї, захищала обділених. Допомогла повернути відібрані паї більш ніж десяти сім"ям із сіл Вороновиця та Майдан Вінницького району. Людмила Анатоліївна скаржилася на бездіяльність прокуратури Вінницького району. Прокурор отримав догану і звинуватив Просцевич у шахрайстві. Проти неї порушили кримінальну справу. Але звинувачення не підтвердилися.


Торік у березні Володимир Мічковський поїхав на заробітки до Франції. Від нього не було жодних звісток. А через два місяці у ставку за селом знайшли його український і закордонний паспорти. Людмила Просцевич повідомила про це місцеву міліцію.

— Відтоді до нас стали їздити три міліціонери: Микола Жилавський, Віктор Шевченко і Віктор Мельник, — згадує Валентина.

Розмовляємо з нею у дворі пологового будинку.

Як гарно твоя білизна просвічується крізь сарафан

— Якось торік у травні чекали нас з мамою на автобусній зупинці, — веде далі. — Жилавський сказав тоді: "Як гарно твоя білизна просвічується крізь сарафан". Я нічого поганого не подумала, бо виросла зі старшими братами, у повазі до чоловіків. Міліціонери попросили поїхати до райвідділу роздрукувати оголошення про розшук. Я погодилася. У Жмеринці приїхали у квартиру. Вони сказали, що в міліції зламався комп"ютер, й пішли на кухню пити. Мене залишили дивитися телевізор у кімнаті. За дві години зайшов Жилавський. Я зрозуміла, що ніяких оголошень друкувати ніхто не буде. Питаю: "Я можу їхати додому?". А він підсів до мене і сказав, що спочатку буде він зі мною, а потім по черзі його "брати" — так вони один одного називали. Мене не били, але ноги були в синцях. Я ціпеніла від жаху, все виконувала.

Каже, що міліціонери її залякували: якщо опиратиметься, відправлять маму у тюрму.

— Мій вітчим — музикант. Він їздив у Францію, там хотів одружитися з іншою жінкою, мадам Палетт. Розповів про це мамі. Вони полаялися. Тоді вітчим написав записку: мовляв, якщо щось трапиться, то винна в цьому мама. А після цього пропав.

Після зґвалтування дівчину відвезли додому. Рідним про те, що сталося, вона не розповіла.

— Жилавський дав картку для мобільного, щоб я завжди була на підхваті, — продовжує Валентина. — Могла отримати есемеску: "Через 15 хвилин будь на автобусній зупинці. Шева". Після того, як ми з мамою звинуватили міліціонерів, в селі до мене підходили знайомі й казали: "Ти, ментовська...".

14 вересня 2006 року Новицькій виповнилося 19 років. Увечері вона поверталася з тортом додому від подруги, хотіла святкувати з мамою. Раптом зупинився легковик з міліціонерами. Дівчину заштовхали до салону, й автівка рвонула в посадку за селом.

— Того разу було двоє: Жилавський і Мельник, — схлипує Валентина. — Тоді я завагітніла.

"Дорога моя мамо! Мої брати і всі рідні. Я пишу може останній раз листа тому що не хочу більше так жити в страху і боязні. Можу лише сказати що мене довели до цього міліціонери, які приїзджали до нас Віталік, Коля, Вітя. Я вагітна, не знаю що робити, боялась тобі казати. Пробачте можливо я зробила щось не так. Я йду з світу бо стидно і гидко...", — написала Валя наприкінці вересня у записці й пішла до річки Ревуха за село.

Людмила Просцевич саме була в сусідки. Коли повернулась — помітила на телевізорі записку. Доньчин мобільний не відповідав. Жінка побігла на річку. Валя стояла на колінах і дивилася з мосту вниз. Мати переконала її повернутися додому.

Наступного дня Людмила Анатоліївна написала скаргу до обласної прокуратури й департаменту внутрішньої безпеки обласної міліції.

— Ми з мамою пішли до начальника райвідділу, він викликав до кабінету всіх трьох міліціонерів, — згадує Валентина. — Жилавський сидів посередині. Сказав, що нічого зі мною не мав. Я зірвалась: "Подивись мені у вічі і скажи, що нічого не було!". Він опустив очі і почервонів.

Валентина хоче отримати диплом і допомагати жінкам, які постраждали від насильства.

Із Людмилою Просцевич розмовляємо в одному зі жмеринських кафе. До приміщення заходить висока гарно одягнута блондинка.

— Мама одного з ґвалтівників, — киває Людмила Анатоліївна. Та чує і відвертається. — Всі троє досі працюють в міліції, райпрокуратура відмовилась порушити кримінальну справу. Сказали, що немає складу злочину. У пояснювальній записці міліціонери написали, що Валя їх оббрехала.

Торік 20 грудня, на День міліції, Людмила Просцевич пікетувала облдержадміністрацію. Губернатор Олександр Домбровський побачив плакати і викликав до себе обласних прокурора і начальника міліції. Попросив розібратися.

— За заявою Просцевич проведено перевірку, — каже прокурор Жмеринської міжрайонної прокуратури Анатолій Клитюк. — Факт зґвалтування не підтвердився.

12 червня Людмилу Анатоліївну прийняла уповноважена з прав людини Ніна Карпачова.

— Розправлятись із Просцевич почали через те, що вона захищала права селян на землю, — вважає Ніна Іванівна. — Те, що її доньку зґвалтували міліціонери, свідчить про безправність і незахищеність громадських активістів.

Начальник департаменту інформації та громадських зв"язків МВС Констянтин Стогній каже, що розмовляв із керівником міліції Вінницької області Василем Поліщуком.

— Обласне керівництво зацікавлене, щоб у міліції працювали чесні й порядні люди, — запевняє Стогній. — За рахунок управління проведуть експертизу міліціонерів на ДНК. Якщо вона підтвердить заяву Новицької — справою займеться прокуратура.

Зараз ви читаєте новину «Валентину Новицьку зґвалтували троє міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути