четвер, 22 липня 2010 05:05

Валентина Євтушенко дев"ять років доводила свою хворобу

Автор: фото: Михайло Перков
  Хмельничанка Валентина Євтушенко 26 років працювала на кондитерській фабриці. Пакувала в коробки вафлі
Хмельничанка Валентина Євтушенко 26 років працювала на кондитерській фабриці. Пакувала в коробки вафлі

— Це було, як страшний суд, — згадує хмельничанка 58-річна Валентина Євтушенко. — Я ставала серед ночі, з документами йшла на кухню і думала, що робити. Скільки принижень натерпілася в судах.

Валентина Петрівна 26 років працювала на кондитерській фабриці "Кондфіл"". Пакувала і переносила вафлі. 2001-го у неї діагностували обширний остеохондроз хребта з порушенням функції, дали третю групу інвалідності, 108 гривень пенсії і звільнили. Вона вимагала, щоб підприємство відшкодовувало за каліцтво, написала більше як півсотні звернень у Міністерство охорони здоров"я, прокуратуру, до уповноваженої з прав людини, в Адміністрацію президента, Верховну Раду, до суду.

— Профзахворювання встановлюється впродовж місяця, — каже Валентина Євтушенко. — Якщо є певні обставини, за 45 діб. Я ж доводила понад дев"ять років.

30 червня київський Інститут медицини праці встановив, що хвороба хребта пов"язана зі шкідливими виробничими факторами. Їх нарахували сім — робітниця переносила вафель понад норму, вага коробів утричі перевищувала допустимі норми, 80% робочого часу не могла відійти від конвеєра, його швидкість була завищена, робоче місце не акредитували кожні п"ять років тощо.

Разом з нею працювали шестеро людей. Усі мають хворі хребти. Написали листи президенту. Пояснюють, що не можуть доводити своє професійне захворювання дев"ять років.

— У мене пенсії 720 гривень, — розповідає Валентина Петрівна. — Майже всі ідуть на ліки. Мені мали б доплачувати 15 відсотків до зарплати за шкідливі фактори, додавати по два дні до відпустки. Буду подавати до суду на "Кондфіл"" і санстанцію. Вимагатиму компенсацію за лікування. А санстанція нехай відповідає за те, що дев"ять років не надавала висновку про моє робоче місце.

Зараз ви читаєте новину «Валентина Євтушенко дев"ять років доводила свою хворобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути