вівторок, 23 січня 2018 07:35

Валентин Дорошенко розстріляв трьох поліцейських
3

Сергій Пригарін з 2012 року працював дільничим в Одесі. Мав звання старшого лейтенанта. Під час затримання зловмисника отримав смертельне ­поранення легені
Фото: www.facebook.com
Валентина ­Дорошенка з Одеси розшукували три роки за хуліганство. Під час затримання схопив пістолет-кулемет і розстріляв трьох правоохоронців. Один із них загинув
Підпільний цех із виготовлення зброї правоохоронці виявили в підвалі будинку, де мешкав Валентин Дорошенко. ­Підземний хід із майстерні веде в одеські катакомби

В Одесі 19 січня на вул. Новосельського, 48, під час затримання зловмисника загинув дільничний поліцейський 27-річний Сергій Пригарін. Ще двох оперативників та співробітника комунального підприємства "Муніципальна охорона" поранили. У всіх стріляв Валентин Дорошенко, 57 років, якого понад три роки розшукували за хуліганство. Стрільця ліквідували поліцейські, які прибули на підкріплення.

— Полицейские ­получили информацию, что по ­адресу находится разыскиваемый преступник. На место вы­ехала следственно-оперативная группа в составе трех человек. С подозреваемым установили контакт, хотели проверить документы. В этот момент он выхватил пистолет-пулемет калибром 9 миллиметров и в упор расстрелял сотрудников полиции, — розповідає 42-річний Дмитро Головін, начальник обласного управління поліції. — Оперативнику п'ять куль влучили в груди. Водієві зачепило стегно. Дільничий отримав кулю в тулуб. Почалася перестрілка.

Зупинити Дорошенка намагався його спільник — 36-річний Костянтин Піковський на прізвисько "Піка". За національністю вірменин. Мав судимості за крадіжки, пограбування, зберігання наркотиків. Дорошенко вистрелив йому впритул у серце.

Свідком стрілянини став мешканець будинку Юрій Праздніков.

— Водитель "Волги", проезжавшей мимо, увидел раненого. Подбежал, начал перевязывать ему ногу. В это время Дорошенко вышел из двора, обошел школу, выстрелил очередью из автомата и ранил этого парня, — згадує Праздніков. — Дорошенко поводився так, ніби нічого не боїться і йому на все начхати.

У цей час під'їхала друга поліцейська машина.

— Лікарі, які надавали допомогу пораненим, ховалися за стовпом на майданчику. Дорошенко лишався у дворі й стріляв чергами, поки поліцейські не ліквідували його, — продовжує Юрій Праздніков.

Дільничий Сергій Пригарін родом із міста Вознесенськ Миколаївської області. У поліції працював з 2012 року. Мав звання старшого лейтенанта. У перестрілці отримав поранення легені. Помер у лікарні.

— Сергій мріяв стати архітектором. Завжди був життєрадісним і добрим, — говорять про загиблого друзі.

У Пригаріна лишилися мати, дружина Ксенія та донька 2-річна Міра. Його поховали 22 січня на Таїровському кладовищі в Одесі.

У критичному стані лишається капітан поліції Дмитро Литвинюк, в якого влучили п'ять куль.

Валентин Дорошенко народився в Одесі. Мешкав у квартирі №14 на Новосельського, 48. У дитинстві втратив матір — загинула під колесами потяга. Його та молодшу сестру виховав батько.

Дорошенко працював у відділі ­капітального будівництва на Одеському судноремонтному заводі №1. Пізніше займався ремонтом автомобілів. Мав проросійські погляди. Називав себе членом "партії Сталіна", входив до організації "За Україну, Білорусію та Росію". 2010-го хотів балотуватися в мери Одеси, його кандидатуру не зареєстрували. Викликав на дуель тодішнього мера міста Едуарда Гурвіца — приїжджав до міської ради на коні з виготовленим власноруч мечем.

– 2 травня 2014 року брав участь у протистояннях в Одесі. Тоді загорівся Будинок профспілок із прихильниками антимайдану всередині. Дорошенко був серед них. Устиг вилізти на дах. Пізніше його арештували. Проросійські активісти взяли штурмом СІЗО і звільнили Дорошенка. Відтоді переховувався, — каже місцевий громадський активіст Вадим Лабас.

Після перестрілки поліцейські затримали двох чоловіків у квартирі Валентина Дорошенка.

— Обидва мають ­судимості, — каже Дмитро Головін. — У підвалі під будинком, де мешкав Дорошенко, ми виявили міні-цех. Там стояли кілька верстатів, заготовки, два пістолета-кулемета. Підземний хід із майстерні веде в катакомби (мережа ходів під Одесою завдовжки близько 2,5 тис. км. Більша їх частина — колишні каменоломні, де добували матеріал для будівництва. — ГПУ).

— Его тут никто не видел с 2014 года, — говорить мешканець будинку про Дорошенка, не називається. — З підвалу теж ніяких звуків не чули. Поряд весь час стояв його мікроавтобус. Від нього — підведені в цех дроти. Машина була замінована, кажуть.

Стрілянину розслідують як умисне вбивство та посягання на життя правоохоронців.

Чоловік підірвав себе гранатою

Вранці 22 січня біля будинку на вул. Першотравневій, 34, у Бердянську Запорізької області осколками гранати поранило трьох поліцейських. Боєприпас підірвав підозрюваний, сам загинув.

— Правоохоронці проводили спецоперацію. Під час затримання зловмисника той дістав гранату і підірвав себе. Осколками зачепило поліцейських, — каже голова Національної поліції України 46-річний Сергій Князєв.

Постраждалих у тяжкому стані забрали до реанімації міської лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Валентин Дорошенко розстріляв трьох поліцейських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути