понеділок, 05 лютого 2007 20:58

В одній лікарні на свята померло двоє дітей від пневмонії

8-річний Артем Кузьмин та 12-річна Вікторія Харапудько під час новорічних свят занедужали на пневмонію. У міській лікарні Лубен на Полтавщині дітям не змогли допомогти. Обоє померли через невчасно поставлений діагноз.

У місті кажуть, що винні лікарі. Мовляв, через свята медикам було не до хворих. Розповідають, що родичі бачили, як у реанімації пили спиртне.

— Про це не можна мовчати, — каже Надія Дронько, тітка покійної Вікторії. — Віку забрали до лікарні 1 січня і поклали в реанімацію. Завідувач Гумен сказав, що стан стабільний. Мені ж приснився сон страшний — над нашою хатою в селі —німецькі літаки. Я подзвонила до лікарні, просила, щоб дитину обстежили, щоб викликали лора, але медсестра відповіла: "Завтра". Мене від цих слів наче струмом ударило. Адже точно таке було в 1975 році, коли помер мій син. Тоді в неділю ввечері лікар не приїхала, а теж сказала "завтра".

Увечері Віка подзвонила матері на мобільний і сказала, що їй дуже погано.

— Десь о десятій вечора дзвонить сестра, — згадує Надія Дронько. — Дуже плаче, говорить, що подзвонила в реанімацію, запитала, чи пустять нас туди. Відповіли: "Ні! Завтра прийдете".

Потрібних Вікторії ліків не було в жодній аптеці міста. Не змогли батьки їх привезти і з обласного центру.

— З Полтави подзвонили, що є ліки в ампулах, а потрібно у флаконах. І сказали, що база вихідна, — плаче Надія Дронько. — Потім лікарі запевнили, що дитині краще, і випровадили нас додому.

3 січня о другій ночі Вікторія померла.

Артема Кузьмина не стало також уночі. Зі слів його матері Інни Савуловської, 26 грудня хлопець забив ніжку. Наступного дня о 13.00 викликали "швидку", бо піднялась температура. Лікарі послухали дитину, однак хвороби не виявили.

— Запитали, що болить, — згадує Інна Володимирівна. — Артем відповів, що ніжка. Подивилися горло — збільшені мигдалини. Забрали і поїхали в дитячу поліклініку. Але там не було лікарів, тож подалися в дорослу. Травматолог сказав, що немає нічого, порадив пити парацетамол.

Мама Артема каже, що викликала "швидку". Через 40 хв. у реанімації хлопчика не стало.

Для перевірки обставин, що спричинили ці дві дитячі смерті, із Полтави направили комісію. Вона провела службове розслідування і дійшла висновку: смертям можна було запобігти і винні в них не тільки лікарі.

— До дівчинки виїжджала невідкладна допомога. Діагнозу не поставили. За правилами, фельдшер повинна була передати у поліклініку активний виклик для лікарів, але не зробила цього, — пояснює головний педіатр управління охорони здоров"я Полтавської облдержадміністрації Володимир Бойко, який очолив комісію. — Але ж і батьки чотири дні сиділи вдома з дитиною, у якої температура була 38, 39.

Надія Дронько ці факти заперечує. Каже, що "швидка" до племінниці не приїздила, а температура у неї вище 37,4 градусів не підіймалася. Новий рік Віка святкувала разом з усіма, розмовляла по телефону з численними родичами. Тільки й скаржилася, що на біль у горлі.

Смертям можна було запобігти

— Щодо хлопчика, то фельдшер, послухавши його, пневмонії не виявила, — викладає свою версію подій Володимир Бойко. — Але за своєю кваліфікацією вона й не могла цього зробити. Зараз пневмонії інколи такі, що в легенях нічого не чути, потрібен рентген.

— У випадку з дівчинкою тітка померлої говорила, начебто в реанімації пили, — додає начальник управління охорони здоров"я Лубенського міськвиконкому Богдан Івасечко. — Але це не доведено. Мене лікарі запевняють, що пили чай. Я не можу заднім числом звинувачувати людей у пияцтві. До речі, за останні два роки з цієї причини ми звільнили шістьох лікарів.

Головний лікар центральної міської лікарні Лубен Павло Корнієнко скаржиться, що за останні 20 років дитяче відділення лікарні жодного разу не ремонтували. Показує перекошені двері, побиті кахлі і заржавілі труби.

Після смертей Віки й Антона міський голова Лубен Василь Коряк пообіцяв до вересня відремонтувати лікарню. Він також запевняє, що в шпиталях регулярно проводитимуть рейди вночі і на свята, щоб уникнути зловживань з боку медиків.

Зараз ви читаєте новину «В одній лікарні на свята померло двоє дітей від пневмонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути