пʼятниця, 15 лютого 2019 06:40

Юрія Пишняка вбили на власному подвір'ї

Автор: ФОТО НАДАНЕ АНАТОЛІЄМ ПИШНЯКОМ
  Юрій Пишняк із Старого Села Рокитнівського району на Рівненщині був восьмою дитиною в родині. Невдовзі мав одружитися
Юрій Пишняк із Старого Села Рокитнівського району на Рівненщині був восьмою дитиною в родині. Невдовзі мав одружитися

— Сусід ремонтував машину в гаражі, почув постріли. Прибіг, а Юра вже мертвий. Його побили і розстріляли впритул, — розповідає 30-річний Анатолій Павлович із Старого Села Рокитнівського району на Рівненщині про свого однокласника Юрія Пишняка, 30 років.

7 лютого близько 22:30 його вбили на власному подвір'ї. Чоловік приїхав розрахуватися з будівельниками. При собі мав $4 тис. Після загибелі їх не знайшли.

— Того вечора Юра був із друзями в кафетерії. Від'їхав ненадовго, аби віддати гроші майстрам, які ставили на другий поверх його будинку сходи, — про­довжує Анатолій. — Коли зайшов у двір — на нього напали. Чотири рази вистрілили Юрі в ногу, роздробили тазостегнові кістки. П'ята куля пройшла під кутом через груди, і прошила всі внутрішні органи. З такими ранами він проповз на колінах кілька метрів у сторону хати й помер.

В області оголосили план перехоплення "Сирена".

— Утікачів затримали в Сарненському районі 8 лютого. Там переховувалися в лісі, — каже слідчий Олексій Білера з обласної поліції. — Ще трьох підозрюваних спіймали прикордонники, коли ті хотіли втекти до Білорусі.

Замовника знайшли наступного дня на орендованій квартирі в Рівному. Це місцевий житель 27-річний Павло Павлович на прізвисько Американець. Мав давній конфлікт з Юрієм. До його вбивства залучив трьох знайомих 20, 21 та 22 років із села Великі Цепцевичі. А також двоюрідних братів — Давида Павловича та Давида Шевченка.

— Американець і справді був у США. Попав туди нелегально з братом Давидом Шевченком. Займалися там грабежами. За це відсиділи в тюрмі. Після звільнення, їх депортували додому, — розповідає місцева Марія, 32 роки. — У селі почали свої порядки наводити. Хотіли дань з усіх збирати, наркотиками торгувати. Відкрили гральні автомати, де діти пропадали. Юра був проти цього свавілля. Сказав: "Поки я живий, беспрідєла тут не буде". Його підтримали багато односельців. За це 2016-го банда Американця постріляли хлопцям ноги резиновими кулями. Нікого не покарали.

Наступного року Павло підіслав бандюганів до мого чоловіка, — продовжує Марія. — Заплатив по 500 доларів кожному. Наказав придушити господаря і пограбувати, бо не давав їм наркоту продавати. Ми почули, як гавкає собака, вискочили у двір. Чоловік одного зловив, інші почали стріляти. Ми зачинилися в хаті, визвали поліцію. Суди тривають досі. Якби Американця тоді посадили, з Юрою такого б не сталося.

Юрій був восьмою дитиною 60-річної Надії Іванівни та 64-річного Василя Назаровича. Офіційної роботи не мав. Їздив на заробітки по Україні, у сезон збирав журавлину. Добудовував дім, мав завозити нові меблі. Планував одружитися.

— Юра був роботящий, правильний. У сезон по дві тонни клюкви збирав, щоб копійку заробити, — додає Анатолій. — Не пив, не курив, спортом займався. Добряк був. Свого часу навіть тим виродкам, які беспрідєльнічали, гроші позичав. Заборгували йому велику суму. За кілька днів до вбивства спливав термін розрахунку.

За тиждень до вбивства Юрію погрожували.

— Но нам ничего не говорил. Характер такой. Узнали по своим каналам, — каже 41-річний Анатолій, старший брат Юрія. — Був сильний, стійкий. Усі проблеми вирішував сам. У селі рівнялися на нього, прислухалися. Тому й прибрали, бо багатьом невгодний був. Затримані — пішаки. За ними стоять непрості люди. Думаю, Американець і цього разу уникне покарання, відкупиться. Ні в чому не зізнається.

Павла Павловича і трьох його спільників взяли під варту без права на заставу. Звинувачення в причетності до вбивства заперечує. Односельці загиблого Юрія кажуть, що на місці злочину бачили Давида Шевченка та Давида Павловича. Їх затримали, але одразу відпустили за відсутністю доказів. Своєї провини також не визнають. Кажуть, приїхали до будинку Юрія, аби подивитися, що сталося.

— Село давно поділилося на кілька груп. Конфліктують із-за бурштину, не можуть поділити клондайки, — каже Давид Шевченко. — Певно, Юра теж із кимось не зійшовся.

— Хочемо знайти спільну мову з односельцями. Але як — не знаю. Кажуть, нам в Старому Селі життя не буде. Боюся розправи, — додає Давид Павлович.

Якщо будуть докази, обом чоловікам оголосять підозру у вбивстві, за словами слідчого.

— Люди налякані. Бояться, що банда Американця прийде мстити, — додає Марія. — Чоловіки організували патрулювання. Розганяють притон у центрі села, де ці бандити п'ють, курять травку і стріляють.

Юрія Пишняка поховали 9 лютого в Старому Селі.

Зараз ви читаєте новину «Юрія Пишняка вбили на власному подвір'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути