середа, 09 січня 2013 05:30

Юрій Шпаков 36 годин сидів у заваленій криниці

Автор: фото:Вікторія МАРЦЕНЮК
  Юрій Шпаков (праворуч) з колегою Володимиром Яковишином у Шаргородській районній лікарні Вінницької області. Аби врятувати колегу Володимир викликав гірничих рятувальників зі столиці
Юрій Шпаков (праворуч) з колегою Володимиром Яковишином у Шаргородській районній лікарні Вінницької області. Аби врятувати колегу Володимир викликав гірничих рятувальників зі столиці

29 грудня у селі Рахни-Лісові Шаргородського району Вінниччини обвалилася щойно викопана криниця. Копача 44-річного Юрія Шпакова засипало на глибині 18 м.

— Було під вечір. Кінчав копати, дойшов на 21 метр, — згадує Юрій Шпаков. Він лежить у райлікарні. — Відкопав воду, коли лопнуло нижнє кольцо. Поліз його достати. Бачу: кольцо перед ним тоже лопло. Почав розбирати і його. Лишилося пару кусочків вийняти, як почали лопати верхні кольца. Все посипалося. Врятувало то, що я був у баді (металева каструля, у якій копач спускається під землю. — "ГПУ"), то лишилося пространство. Темно стало, від страху закричав. Як завалилося, зігнувся та впав на коліна, але свідомості не потєряв. Подивився вверх, бачу: маленька щєль лишилася, зверху сім колєц висіло, а піді мною пісок усе засипав. Хлопці нагорі визвали спасатєлів.

Шпаков служить пастором у церкві села Городківка Крижопільського району. Криниці копає 10 років. Має двох помічників.

— Як засипало, почав молитися, просити прощення за все, шо зробив у житті не так. Перечитав молитов більше, ніж за три роки служіння пастором, — сміється.

Рятувальники встановили трубу. Нею пилососом "Ракета" закачували під землю повітря, передали Юрієві півлітрову пляшку чаю та бутерброди.

— Апетіта не було. Кажу Богу: поки не відчую увєрєнность у тому, шо виживу, — їсти не буду. Аж під ранок у неділю повірив і поїв, — згадує.

Зігнутим простояв 36 год.

— Перші сутки тримався, а потом коліна так боліли, що не міг витримати. Почав руками підкопувати під собою в піску дирки, шоб туди їх засунути та хоть трохи випрямити. Дуже переживав, шо як захочу в туалєт, то нема як розвернутися, — сміється копач. — Але не захотів. На удівлєніє, нічо не відморозив.

Юрія Шпакова підняли на поверхню о 00.45 31 грудня.

— Відкопали б швидше, якби у рятувальників була техніка, — каже 26-річний Володимир Яковишин, напарник Шпакова. — А то приїхали шаргородські і тульчинські, привезли лопатку й мотузок. Через знайомих я знайшов горнокопатєлей. Приїхали з Києва.

Юрій з дружиною 44-річною Лідією виховують чотирьох дітей — 21-річну Оксану, 20-річного Олександра, 10-річного Іоана і Веніаміна, 5 років. Чекають на п'яту.

— Після того багато чого рішив змінить у житті, — каже копач. — Рішив, шо тепер субота буде тільки для сім'ї. Копати все одно буду. Але придумав, як робити це безпечніше. Тим людям викопаю нову криницю, рядом з тою.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Шпаков 36 годин сидів у заваленій криниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути