Ексклюзиви
вівторок, 25 жовтня 2016 07:35

Учень десять разів ударив ножем вчительку

Автор: фото з архіву долинської школи №4
  Мирослава Гаврилишин із міста Долина Івано-Франківської області має п’ятнадцять років педагогічного стажу
Мирослава Гаврилишин із міста Долина Івано-Франківської області має п’ятнадцять років педагогічного стажу

14-річний Олександр накинувся з ножем на вчительку української мови та літератури Мирославу Гаврилишин, 37 років. Уранці 14 жовтня приїхав на заняття в райцентр із села Новоселиця Долинського району на Івано-Франківщині. Працювали на кухні у викладачки. Хлопець ухопив ножа й напав. Бив по обличчю, шиї, грудях. Усе сталося на очах Мирославиної доньки 10-річної Христини.

— Із будинку вибігла закривавлена жінка з дівчинкою. За ними слідом хлопець. Кинувся на старшу, вдарив ножем. Вона впала. Тоді погнався за малою, яка ховалася за деревами. Він був босий, наздогнати дитину не зміг, — розповідає Володимир Мельник. Він — власник спортивного клубу "Стимул", розташованого поряд. — Двічі крикнув йому: "Кинь ножа". Потім наздогнав і схопив за руку. Хлопець наче не розумів, що відбувається. Очі здорові, став плакати. Розповів, що в нього вимкнувся телефон. Ножа взяв, аби відкрити кришку. Далі — як у тумані, нічого не пам'ятає.

Батьки Олександра розлучені. Живе з матір'ю 32-річною Мирославою та вітчимом 34-річним Ігорем Федонишиним. Навчається в дев'ятому класі Долинської спеціалізованої школи-інтернату. Вчителі від коментарів відмовилися.

— Сашко — нормальна дитина, ніколи агресії не виявляв. Проблема — в його матері. Постійно всім незадоволена — школою, вчителями, уроками. Малого так налаштовує. Учитель ставить йому п'ять балів, Сашко починає конфліктувати: "Хочу 10". Знає, що вдома сваритимуть. Мама йому майже з кожного предмета репетиторів найняла. На вихідних змушувала вчитися. Видно, в якийсь момент дитина не витримала, — розповідає 35-річний Андрій, знайомий Федонишиних.

— На вчительку не міг тримати образ. Вона — добра, з дітьми гарно ладнала. Тим більше, прийшов до неї лише на друге заняття, — говорить батько однокласника Олександра. Імені просить не вказувати. — Видно, розізлився на маму, що відправила його у вихідний вчитися, коли другі діти гуляють. Агресивним раніше не був. Тиха, спокійна дитина. Все тримав у собі.

На час слідства хлопця відпустили додому, призначили психіатричну експертизу. Якщо визнають здоровим, йому загрожує до трьох років ­в'язниці.

— Підліток не був під впливом алкоголю чи наркотиків, — говорить Алла Бойчук з обласної поліції. — Мама визнає, що проблеми могли виникнути через неправильне виховання сина. Надто його контролювала. Позбавила особистого простору. Хлопець захоплювався історією. Часто дивився фільми про війну. Можливо, це теж вплинуло.

У Новоселиці про Олександра та його матір знають мало.

— Батьки Сашка давно розлучилися. Мирослава вдруге вийшла заміж за Ігоря Федонишина з нашого села. Із сином переїхали до нього, — розповідає 34-річний Роман Ісайчук, сільський голова. — В їхній родині не було конфліктів. Ігор — добрий господар. Побудував хату, на городі порядок. Хлопця виховував, наче рідного. Сашко ріс тихий. Бувало, його ровесники у бійки встряють, а він — ні.

Мирослава Гаврилишин лежить в обласній лікарні. Її стан — середньої тяжкості. Про Олександра каже, що він старанний. Пережите намагається не згадувати.

— Мирослава Юріївна у школі працює майже 15 років. Толе­рантна, врівноважена. Діти її ­люблять, — каже заступник директора Долинської загальноосвітньої школи №4 Роман Тарантюк, 62 роки. — Її донька Христинка пережила сильний стрес. Дитину возять до священика, аби допоміг заспокоїтися.

Зараз ви читаєте новину «Учень десять разів ударив ножем вчительку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути