Ексклюзиви
четвер, 23 липня 2020 07:51

У родини космонавта Леоніда Каденюка відбирають квартиру

— Жили спокойно, никого не трогали. А теперь — как на вулкане. На улицу самой выйти страшно, только с сыном вдвоем. Из-за постоянных угроз не знаешь, чего и от кого можно ждать, — говорить 67-річна Віра Каденюк.

Вона — дружина льотчика-випробувача, першого і єдиного астронавта незалежної України Леоніда Каденюка. Виховали сина Дмитра, йому 36 років. За освітою — юрист. Від першого шлюбу в Леоніда Костянтиновича залишився син 46-річний Володимир. Живе в Росії, військовий.

Леонід Каденюк помер 31 січня 2018-го від інфаркту. Йому було 67. А за пів року після його смерті з'явився невідомий родині чоловік, який заявив про свої права на їхню квартиру.

Каденюк отримав чотирикімнатну квартиру на пл. Лесі Українки, 21 у столиці після польоту в космос 1997 року. 2005-го родина продала ділянку в Кончі-Заспі й викупила в багатоповерхівці сусідську трикімнатку, яку об'єднала зі своєю. Мають 215 "квадратів" загальної площі. Там живуть Віра Юріївна з сином Дмитром. Серед сусідів — судді та дипломати.

— Чоловіка не стало раптово. Він щоранку бігав годину. А потім ще на 1–1,5 години затримувався з людьми, які чекали, щоб попросити про якусь пораду чи допомогу. Того ранку довго не повертався. Пішла назустріч. Внизу біля будинку побачила поліцейських. Сказали, що моєму чоловікові погано. Коли підійшла ближче, Льоня вже лежав накритий, — розповідає Віра Юріївна. — Думала, не переживу втрату. У мене стався інсульт, потрапила в лікарню. За пів року прийшла в нотаріальну контору, аби дізнатися, як вступити у спадок. Там відповіли, що спадкоємець уже приходив. Назвався Ігорем Кізленком. Приніс заповіт, про який вперше почула. Казав, що єдиний родич. Потім, що єдиний син. Вимагає виконати останню волю покійного. Але я не знаю, що то за людина. Батьки та брати Льоні померли. Ми з сином залишилися єдиними спадкоємцями. Від того шоку я знову потрапила в лікарню з інсультом.

Родині погрожують вбивством, за словами Віри Каденюк. На початку липня на Дмитра біля дому напав невідомий з ножем.

— Телефонують і пишуть невідомі люди з різних номерів. Перша есемеска прийшла у грудні торік із текстом: "Я вас всех убью". Син написав заяву в поліцію. Але жодної перевірки не було, як і кримінального провадження. Це все не припинялося. А з середини березня взагалі нестерпно стало — по 20 дзвінків на день. І щоразу кажуть, що нам не жити, — продовжує. — Вимагають, аби в Росію забиралися. Погрожують відкопати чоловіка на Байковому і розрушити його могилу. Прямим текстом попереджають не ходити вулицями. Ми з сином працюємо помічниками президента Малої Академії наук. Добре, що з карантином перейшли на дистанційну роботу.

Єдиним спадкоємцем Каденюка за заповітом є Ігор Володимирович Кізленко. Хто він — рідні космонавта не знають, каже адвокат родини Володимир Тимофіїв, 69 років.

— Квартира — ласий шматок. Її вартість — майже 2 мільйони доларів. Я шокований, що доки не вмішався — поліція не реагувала на заяви родичів, — говорить Володимир Опанасович. — Так званий спадкоємець ногами відчиняє двері в нотаріальній конторі. Коли прийшов із заповітом — одразу вимагав прийняти заяву на вступ у спадщину. Але нотаріус її не прийняла. Відтоді він тероризує їх, залякує. Підозрюю, що до цього може бути причетний син Леоніда від першого шлюбу. Він у Росії живе, випиває. Леонід йому залишив квартиру там, грішми не обділяв. Може, вирішив, що того мало?

Поліцейські відкрили справу за статтею "підробка документів". У ході слідства справу можуть перекваліфікувати, каже слідчий.

— Родичам необхідно подати заяву нотаріусу, щоб отримати один із двох документів — свідоцтво права на спадщину чи відмову нотаріуса. Останню можна оскаржувати потім у суді, — говорить ­адвокат 46-річний Сергій Старенький.

Зараз ви читаєте новину «У родини космонавта Леоніда Каденюка відбирають квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути