вівторок, 21 березня 2017 07:45

"У повітрі постійний запах крові. Повна антисанітарія"

Автор: ФОТО З САЙТА www.istv.ua
  Бійню худоби родина Гасанових облаштувала на власному подвір’ї в селі Самари Шишацького району Полтавської області. Щодня забивають п’ять-шість голів
Бійню худоби родина Гасанових облаштувала на власному подвір’ї в селі Самари Шишацького району Полтавської області. Щодня забивають п’ять-шість голів

— Коли йдеш вулицею, можеш спіткнутися об кістки, коров'ячі роги, копита. Собаки по всьому селу розносять тельбухи і шкури. У повітрі постійний запах крові. Повна антисанітарія. А зробити нічого не можемо. На скарги чуємо погрози. По телефону кажуть, що задушать, бо я сильно борзий, — говорить 60-річний Олександр Глущенко з села Самари Шишацького району на Полтавщині.

Півроку селяни потерпають від смороду та антисанітарії. На вулиці Шевченка родина 52-річної Зої та 58-річного Юніса Гасанових на власному подвір'ї облаштувала бійню. З навколишніх сіл їм привозять корів, телят. Худобу ріжуть, м'ясо віддають власникам. Щодня забивають 5–6 тварин. Мають і власне господарство — у сараях тримають близько 100 овець, 10 корів і 20 биків.

Подвір'я Гасанових — понад дорогою, подекуди не обгороджене. Займає близько 2 га. За 300 м — сільський ставок.

— Підв'язують тварину до дерева, перерізають горло і залишають, щоб стекла кров. З одної корови літрів 15 виходить. Коли почалося тепло, все це разом із талим снігом попливло вулицею — і в ставок. Боїмося, що піде в людські колодязі. Хто знає, яких тварин вони забивають. Може, хворих на лейкоз чи ящур. Восени ми випустили в ставок малька риби. Переживаємо, щоб не подох.

Гасанови — азербайджанці. До України переїхали 18 років тому. Спочатку жили в Харківській області. Потім придбали житло в Самарах. Подружжя має трьох синів та доньку. Старший син Ігор із родиною мешкає окремо. Теж тримає худобу — свиней, овець.

— Ці сусіди завжди були проблемні. Всім керує старший син. У сезон виганяють своє стадо і пасуть, де їм заманеться. Тварини топчуть городи, їдять овочі. Нічого не докажеш — тільки матюччя сиплять і погрози, — розповідає місцева, не називається. — Ще й на руку не чисті. У моєї сусідки хотіли витягти бика в три часа ночі. По селу пропадає метал.

Як почали різати скотину — стали заробляти. Купили іномарку, "газельку". До людей ставляться паскудно. Беруть найманців для догляду і пастівні. Забирають паспорти, у налогову за них не платять.

Селяни зібрали підписи проти бійні. Звернулися в Шишацьку райдержадміністрацію. Там обіцяють перевірити законність діяльності Гасанових. У територіальній громаді Великого Перевозу, куди входять Самари, родині зробили усне зауваження.

— Недавно провели бесіду з Гасановими. Більше у дворі худобу не ріжуть. Роблять це на занедбаній фермі, — каже Галина Кононенко, староста територіальної громади. — Восени їхні тварини пошкодили городину в селян. То дали розписку, що виплатять тисячу гривень компенсації. Знаю, що частину віддали.

— Закон дозволяє забивати тварин на своєму подвір'ї, але в межах трьох голів у день і лише для власних потреб. Після цього м'ясо варто віддати ветеринарам для проведення аналізів. До контролюючих органів родина Гасанових не зверталася. Тому є сумніви, що забій проводять тільки для себе, — говорить Олег Григорчук із Держпродспоживслужби Шишацького району.

Зараз ви читаєте новину «"У повітрі постійний запах крові. Повна антисанітарія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути