Ексклюзиви
середа, 31 жовтня 2007 07:06

У передсмертній записці в"язень звинуватив міліціонера

Увечері 26 жовтня у приміщенні майстерні столичного слідчого ізолятора N13 — Лук"янівської в"язниці — на паску від штанів повісився 22-річний киянин Микола Заєць.

Він залишив передсмертну записку. У ній чоловік звинуватив міліціонера, який за хабар обіцяв звільнити від покарання. Та він слова не дотримав. 15 жовтня рішенням Подільського райсуду Києва Микола отримав чотири роки в"язниці за грабіж та необережне знищення майна. До в"язниці його привезли за два дні після вироку.

За останні чотири місяці це  десята смерть у Лук"янівській в"язниці. Прокуратура столиці з"ясовує факти службової недбалості офіцерів виправного закладу. Нещодавно з"ясовували причини смерті Олега Постнікова, який пішов із життя 13 липня. Його задушив співкамерник — чоловіки кілька днів сварилися. Офіцери внутрішньої служби СІЗО про це знали, та нічого не робили.

У Міжнародній Лізі захисту прав громадян України запевняють, що п"ятеро в"язнів укоротили собі віку, двох — убили, а троє померли через хвороби.

— У Лукянівському СІЗО є кілька спеціальних камер, які називають "прес-хатами", — пояснює голова Ліги Едуард Багіров. — Там на в"язнів психологічно та фізично тиснуть, принижують. Це для того, щоб вони зізнавалися в нерозкритих злочинах. Такою "прес-хатою" можна назвати будь-яку іншу камеру, де сидить в"язень, який співпрацює з адміністрацією. Там людину вбивають або доводять до самогубства. До в"язнів на Лук"янівці ставляться, як до покидьків.

Хронологія смертей Лук"янівського СІЗО

5 липня 2007 року помер Олег Орлов. За однією версією, його задушили співкамерники, бо постійно стогнав та дратував їх. За другою, Орлова вбили як свідка по справі незаконного продажу крилатих ракет до Китаю.
13 липня співкамерник задушив Олега Постнікова, який сидів за шахрайство.
12 серпня помер 45-річний Валерій Нікітін, якого звинувачували в розбійному нападі. Напередодні смерті Нікітіна перевели з Білоцерківського ізолятора. Офіційна версія — виразка шлунка, однак є припущення, що його забили.
17 серпня не стало 34-річного Сергія Каращенка. Він хворів на туберкульоз.
22 серпня в палаті медчастини від крововиливу помер 42-річний Аркадій Смолеєв. Його підозрювали у крадіжці автомобілів. Чоловік пробув у СІЗО менше доби.
30 серпня отруївся 35-річний Володимир Відрашко. Підозрюють, що він помер від наркотиків, які купував у працівників Лук"янівки.
7 вересня заточеною металевою ложкою розрізав собі живіт 32-річний Анатолій Попович. Раніше він працював в одній із виправних колоній України.
8 вересня від серцевого нападу помер 41-річний Ігор Кравцов. Він був членом бандитської групи.
23 вересня помер підозрюваний у вбивстві 53-річний Олександр Верещак.
26 жовтня цього року повісився Микола Заєць, 22 роки.

Зараз ви читаєте новину «У передсмертній записці в"язень звинуватив міліціонера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути