Ексклюзиви
четвер, 24 грудня 2020 07:21

У катастрофі літака з курсантами підозрюють трьох військових

18 грудня у справі про катастрофу літака Ан-26 під Чугуєвом на Харківщині вручили перші підозри. Командувача Повітряних сил Збройних сил України 58-річного Сергія Дроздова підозрюють у недбальстві. Командира військової частини А4104 у Чугуєві та керівника польотів цієї частини — в порушенні правил польотів.

Докази після низки експертиз щодо їхньої причетності — беззаперечні, вважають у Державному бюро розслідувань і прокуратурі.

— Їх підозрюють у порушенні правил польотів і підготовки до них, експлуатації літаків і в недбалому ставленні до служби, — пояснив Вадим Приймачок із Державного бюро розслідувань.

У день трагедії сталися порушення при підготовці польоту Ан-26 і під час катастрофи. Літак був несправний. На борт допустили сторонніх осіб. А саме курсантів-льотчиків, які не мали досвіду керування лайнером із навантаженням. Командир повітряного судна також не мав навичок управління ним у нічний час, за висновками експертів.

Літак Ан-26Ш упав поблизу військового аеродрому в Чугуєві ввечері 25 вересня. На борту були 20 курсантів Харківського націо­нального університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба й семеро офіцерів. Уцілів 20-річний В'ячеслав Золочевський, решта — ­загинули.

Катастрофа сталася через технічну несправність в одному з блоків системи управління двигуна. Також були грубі порушення в організації польотів. Такі перші результати розслідування повідомляв на початку жовтня віцепрем'єр-міністр, голова державної комісії зі з'ясування причин та обставин катастрофи Олег Уруський, 57 років. Підозра трьом військовим — це лише перший етап дізнання, кажуть слідчі.

У командуванні Повітряних сил вважають: крапку в цій справі має поставити суд.

Сергій Дроздов підтвердив, що отримав підозру на 30 сторінках. Не розуміє, кому це потрібно та з якою метою робиться.

— 20 листопада затвердили акт технічного розслідування катастрофи. Назвали основні причини. За цими висновками в ДБР мали визначити винуватість і ступінь вини посадових осіб і всіх причетних до цієї катастрофи, — сказав Дроздов в ефірі програми "Свобода слова з Савіком Шустером". — Натомість підозру вручили мені.

Додав, що не раз заявляв про необхідність модернізації військової техніки. Якби на рівні керівництва держави прислухалися до пропозицій і придбали сучасну, катастрофи могло не статися.

— Повітряні сили не отримали цьогоріч нової техніки. Виготовлення ­Ан-178 має розпочатися 2021-го. Зараз "наймолодші" літаки на озброєнні Повітряних сил — 1991 року випуску, — говорить Дроздов.

Вважає, що такі підозри підривають моральний дух військових і дискредитують їх.

22 грудня Печерський районний суд столиці взяв під варту командира військової частини А4104 у Чугуєві В'ячеслава Глазунова та керівника польотів цієї військової частини Олександра Жука. Командувача Повітряних сил ЗСУ Сергія Дроздова — відпустив під особисте зобов'язання.

Зараз ви читаєте новину «У катастрофі літака з курсантами підозрюють трьох військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути