середа, 15 червня 2011 09:56

У Донецьку забудовники з корпорації Януковича-молодшого побились з мешканцями "хрущовок"

Автор: фото з сайта www.pravda.com.ua
  Такі листівки з’явилися в Донецьку: ”Компания ”МАКО” Александра Януковича отбирает у нас двор и детскую площадку!” Мешканці будинків на вулиці Університетській проти зведення поряд з їхніми домами багатоповерхівки
Такі листівки з’явилися в Донецьку: ”Компания ”МАКО” Александра Януковича отбирает у нас двор и детскую площадку!” Мешканці будинків на вулиці Університетській проти зведення поряд з їхніми домами багатоповерхівки

8 червня у дворі готелю "Дружба" в Донецьку сталася бійка між місцевими та забудовниками.

Готель викупила корпорація "МАКО". Хоче знести будівлю й на її місці звести 24-поверхівку з підземним паркінгом. Мешканці сусідніх "хрущовок" — проти. Вони спробували завадити ставити огорожу. Людей відтягували накачані чоловіки у футболках із написом "греко-римська боротьба". Четверо жінок отримали синці та забої.

Двір між готелем та 5-поверхівкою на вул. Університетській, 48а вночі обнесли металевою огорожею.

— Строители не показали никаких документов, но захватили всю придомовую территорию. Мы вызвали милицию, но она только наблюдала, как нас шматовали борцы, — розказує про конфлікт 27-річна Віталіна Копилова. Вона та троє інших постраждалих живуть у будинку на Університетській.

— Эти холуи еще насмехались: "Вам шо, завидно, что тут появится элитный дом? Подумаешь, рухнет ваша халупа — получите другое жилье", — додає 49-річна Людмила Голубєва.

— Бритоголовых было больше 20, а командовал ими мужчина в приличной одежде. Волоком тащили нас по земле. Мне руку вывихнули, — каже Неля Кравцова, 40 років.

— Когда услышал, что девчонки орут, кинулся защищать, — говорит 42-річний Олег Кравцов, чоловік Нелі. — А меня менты остановили. "Везите его в райотдел", — скомандовал начальник УВД Донецка Виктор Дубовик. Милиция целенаправленно вытаскивала из толпы жильцов, мешавших "качкам" ставить забор.

Із-за огорожі показується поголена голова.

— Подслушиваете? — запитує одна з жінок.

— С горки катаюсь, — регоче чоловік.

За огорожею опинилися дитячі гірки, гойдалки, пісочниці та квітник. Десяток чоловіків у чорній спортивній формі стережуть двір.

— Ми боремося за своє життя. Без порушень на такому маленькому шматку землі неможливо щось побудувати, — вважає 46-річна Марина Попова з будинку 48а. Вона фахівець із тепло-, газопостачання та вентиляції. — Кілька років тому за 15 метрів від нас уже звели "елітну" висотку. Через це у першому під'їзді виникла тріщина, а в деяких квартирах з'явилися проблеми з газовими колонками. Якщо за 10 метрів виросте ще одна махіна, у п'ять разів вища за наш будинок, ми опинимося в мертвій зоні. Виникне зворотня тяга, коли чадний газ проникатиме в квартири. Вже зараз "Міськгаз" попереджає, щоб не включали колонки, коли немає вітру, коли сильний вітер, або йде дощ.

— Я заселилася сюди 1963 року. Це був один із найкрасивіших дворів у Донецьку. Росли верби, ялинки, троянди. А тепер хочуть привчити нас жити без світла, без зелені й повітря, — згадує Ганна Кравцова, 63 роки. Вона — інженер за освітою. — Кожна квартира має отримувати сонячні промені не менше як 2 години на день. А з новим будинком ми опинимося у вічній тіні.

В інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Донецької області проекту нового будівництва не бачили.

— Коли вони подадуть документи, проводитиметься експертиза, — каже начальник ДАБК Олег Курчін. — Я готовий спілкуватися з проектувальниками — попрошу обстежити сусідні будинки щодо можливих негативних наслідків. А територія за готелем ніколи не належала до прибудинкової. Мешканці не мають на неї прав.

— Знесемо огорожу, як тільки закінчиться будівництво й усі користуватимуться тими благами, які ми побудуємо, — запевняє Вадим Нащокін, один із директорів "МАКО".

Власником корпорації "Менеджмент Ассетс Компані" — "МАКО" — є старший син президента Олександр Янукович.

Недавно по Донецьку хтось розклеїв листівки, де під його портретом написано: "Здесь все мое! Я хозяин! Сегодня — твой двор! Завтра — твой дом! Послезавтра — твои дети!". У іншій листівці: "Помогите! Быки отбирают нашу землю! Остановим беспредел!". У третій: "Обращаться к президенту и правительству бессмысленно — это одна банда, действующая по своим понятиям".

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку забудовники з корпорації Януковича-молодшого побились з мешканцями "хрущовок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути