пʼятниця, 11 травня 2018 07:50

"У дітей віднімало ноги. Не могли рухатися"

Автор: www.dsns.gov.ua
  Учнів Черкаської загальноосвітньої школи №8 оглядають у машині швидкої допомоги. Їм стало зле під час урочистої лінійки
Учнів Черкаської загальноосвітньої школи №8 оглядають у машині швидкої допомоги. Їм стало зле під час урочистої лінійки

У Черкаській загальноосвітній школі №8 під час урочистої лінійки до Дня пам'яті й примирення масово знепритомніли учні вранці 8 травня. 54 дитини й чотирьох дорослих госпіталізували. З них 11 школярів потрапили до реанімації у стані середньої тяжкості. Упродовж дня по допомогу до лікарів звернулися 94 дитини. Всі скаржилися на нудоту, запаморочення, головний біль. У школі призупинили навчальний процес.

— Лінійка проходила на вулиці перед уроками. Було хмарно, градусів 15 тепла, — розповідає працівник школи. Імені просить не вказувати. — Раптом ­через 15–20 хвилин почали падати учні. Не могли зрозуміти, що відбувається. Викликали п'ять бригад "швидкої". Діти погано приходили до тями. В них віднімало ноги. Не могли рухатися.

На території обласної дитячої лікарні закурює цигарку світловолоса жінка. Називається Світланою Ганіною.

— Мій син, слава Богу, не в реанімації. Але до нього ніякої уваги немає. Дають парацетамол і активоване вугілля. А в хлопця сильно болить голова, — каже.

Веде в палату до сина. 13-річний Ілля Ганін навчається у восьмому класі. У темних брюках і футболці лежить на ліжку.

— Першими почали падати шестикласники, — розказує Ілля. — Я підійшов до свого класу, і мені теж зробилося погано. Умився холодною водою. Стало трохи легше. Потім знову розболілася голова. Мене відвели в медпункт. Звідти повезли в лікарню. Дали якусь чорну таблетку і поміряли тиск — був 135 на 95.

Усього на лінійці були 424 школярі. Серед постраждалих — учні третіх–сьомих класів.

— Моя внучка лежить у реанімації. Вона — дев'ятикласниця, — каже Анна Михайлівна, на вигляд років 60. Стоїть у фойє лікарні. — Подзвонила й говорить, що у них у школі НП: діти падають в обморок. Потім мене набрали з незнайомого номеру. Кажуть: вашу внучку відправили в реанімацію, біля неї мама. Я швидко зібралась і теж сюди примчала.

У місті перевірили радіаційний фон, провели аналізи повітря та питної води у школі. Жодних відхилень від норми не виявили.

— Це могло бути локальне розпилення невідомої речовини. Поліцейські й лабораторії зараз з'ясовують її природу, — говорить прем'єр-міністр 40-річний Володимир Гройсман. Разом із виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я Уляною Супрун приїхав до Черкас розібратись у ситуації. — Стан усіх дітей стабільний. Медики спрацювали оперативно і професійно. Тимчасово у Черкасах залишаться київські лікарі, які приїхали разом із нами.

Керівництво школи ситуацію не коментує. У поліції відкрили кримінальне провадження за статтею "Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням".

— Станом на 10 травня з реанімації всіх перевели до загальних палат. Більшість дітей готують до виписки, — каже Костянтин Проценко з обласної Служби з надзвичайних ситуацій Черкащини.

Того ж дня на шкільній лінійці в загальноосвітній школі №6 міста Новомосковськ на Дніпропетровщині раптово стало зле 19 учням.

У них паморочилася голова. До лікарні забрали 13-річну дівчину, яка знепритомніла. Решті школярів надали допомогу на місці.

У Кривому Розі Дніпропетровської області на просп. Миру знепритомніли четверо хлопців. Троє з них — студенти Криворізького коледжу Національного авіаційного університету. Четвертий — студент ліцею з посиленою військовою підготовкою. Брали участь у параді до Дня пам'яті і примирення. Медики надали їм допомогу на місці.

Зараз ви читаєте новину «"У дітей віднімало ноги. Не могли рухатися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути