Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2019 07:50

Тіло 11-річної Дарини Лук'яненко кинули у вигрібну яму

Увечері 19 червня в селищі Іванівка на Одещині знайшли мертвою 11-річну Дарину Лук'яненко. 13 червня близько 14:20 дівчинка вийшла із місцевого ринку Привоз, де працює її мати. Поспішала на танцювальний гурток до школи — майже за кілометр. Йшла вулицею, паралельною до центральної. Вела пряму трансляцію в "Інстаграмі". За 5 хв. Дарину хтось гукнув і вона вимкнула запис.

У цей час дві місцеві жінки та чоловік почули пронизливий крик і гавкіт собак. Але на вулиці нікого не було. Мобільний Дарини вже не відповідав. Це підтвердила подруга, яка їй телефонувала.

Дівчину цілодобово шукали півтисячі людей: поліцейські, нацгвардійці, рятувальники, волонтери. Перевіряли занедбані будинки, лісосмуги, поля, водойми і навіть свіжі могили. Водолази шукали дитину на воді та під водою. Пошуки вели і з повітря. На в'їздах у селищі працювали пости поліції, оглядали кожне авто.

На шостий день тіло школярки виявили у вигрібній ямі туалету у дворі родини Тарасових. Головний підозрюваний — 22-річний Микола. Він був знайомий із Дариною. Його батьки — підприємці. Мають ятку на тому ж ринку, де працює мати дівчини. Чоловік не навчається і не працює. Допомагав батькам і матері Дарини на ринку, розповідають місцеві.

— Он как отшельник был. Если не надо было идти на рынок — практически не выходил из дома. Сидел то в компьютере, то в телефоне, — розповідає про Миколу місцева Вікторія Литвин. — На вигляд — звичайний хлопець, непримітний. Про таких говорять: ні риба ні м'ясо. Коли наступного дня телефон Даші на кілька хвилин увімкнувся, сподівалися, що хтось вимагатиме викуп.

У перший день пошуків собаки губили слід біля двору Тарасових. У цьому ж місці перестав працювати телефон Дарини. Із Миколою говорили поліцейські та волонтери. Він запевняв, що нічого не чув і не бачив. Поводився спокійно, навіть жартував.

— Принял душ после рынка. Сами понимаете, туда-сюда по жаре. Потом пожарил яйца, поел и пошел в игру играть. И так до одиннадцати вечера, — казав він.

Микола зі своєю матір'ю брав активну учать у пошуках дівчинки.

— Наш собака привів до сусіднього з ними двору. Поговорили з жінкою. Казала, що крик не чула, направила до Миколи, — розповідає 35-річний Сергій Крайм із громадської організації "Кращі люди Одеси". Брав участь у пошуках Дарини. — Я колись працював у міліції. При розмові відчув, що бреше і він, і та жінка. Сказав про це слідчим. Під час перших двох допитів хлопець йшов у відказ. Коли до нього прийшли втретє з обшуком, усе розповів і показав, де заховав тіло.

Місцеві кажуть, що ­Микола Тарасов і раніше заглядався на малолітніх дівчат. Але в поліцію ніхто не звертався.

— Ми опитали понад дві тисячі жителів селища, провели огляд тисячі квадратних метрів місцевості. Мали надію знайти Дарину живою, — каже 46-річний В'ячеслав Аброськін, перший заступник голови Національної поліції. — Вже відомо, що покидьок познущався та вбив дитину практично одразу після її викрадення. Під час допиту розповів, що душив дівчинку в коридорі. Потім роздягнув. Але нібито нічого не зробив. Тоді кинув тіло в яму, а речі облив бензином і спалив.

Обшук у будинку Тарасових почався близько 18:00. За годину біля двору зібралися більшість місцевих жителів.

— Убийцу разодрали бы на части, но сдержала полиция. Люди орали, что его покрывали родители. Тело с ямы доставали очень долго. Потом стоял крик страшный. То ли родители девочки на опознание приехали. То ли мать убийцы кричала. А потом со двора выехала "скорая" с телом ребенка, — розповідає місцева Світлана, 43 роки. — Слідчий просив людей заспокоїтися. Мовляв, батьки Миколи нічого не знали і відмовляються наймати йому адвоката. Мати кричала, що більше він їй не син.

Дарина закінчила п'ятий клас, була старостою, гарно вчилася. Молодша дитина в родині Наталії та Сергія Лук'яненків. Подружжя має ще старшу доньку 24-річну Марину.

Чи була дівчина зґвалтована і від чого померла, встановлюють експерти.

Миколу Тарасова затримали та допитали в місцевому відділку поліції. Будівлю посилено охороняли всю ніч. Близько шостої ранку підозрюваного вивезли до Одеси. Найближчим часом суд обере запобіжний захід. За скоєне його можуть ув'язнити на 15 років або довічно.

2 місяці під вартою або 576 тис. грн застави призначив Іванівський райсуд Одеської області 25-річному Максимові Зарицькому із села Кінецпіль Первомайського району на Миколаївщині. Він вимагав гроші у батьків зниклої 11-річної Дарини Лук'яненко за нібито її звільнення. На вчинення злочину його підбив товариш, який нині перебуває у в'язниці.

— У меня беременная жена, ей необходима моя поддержка. А я состою на учете в психиатра, в тот момент не осознавал, что делаю и не отвечал за свои действия. Думал пошутить, чтоб мне счет пополнили на мобильном, — говорить Зарицький під час судового засідання 19 червня. Просив, аби його відпустили під домашній арешт.

Зараз ви читаєте новину «Тіло 11-річної Дарини Лук'яненко кинули у вигрібну яму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути