пʼятниця, 25 жовтня 2019 07:55

Тарас Кутовий розбився в авіакатастрофі

Колишній міністр аграрної політики 43-річний Тарас ­Кутовий загинув 21 жовтня. Розбився на вертольоті біля села Тарасенкове Оржицького району на Полтавщині. Летів із Києва до райцентру Лохвиця на ділову зустріч.

Вертоліт упав близько 16:00 на город 47-річного Миколи Різника. Його хата — четверта від краю села.

— Коли пролітав, мотор працював погано. То набирав висоту, то зменшував, — каже Микола Різник. — Туманюка був страшний — не видно й на 30 метрів. Потім його почало крутить і знову втягло до села. Я вискочив із дому за 2 секунди після вибуху.

Упав на межі біля паркану. У наш двір потрапила каністра. Пролетіла 40 метрів. Чудом оминула кришу, гепнула під хатою. Була вода у відрах набрана, то потушили. Так би згоріли й хата, і сарай, і кухня. Прибігли хто міг. Питались тушить своїми силами.

У Тарасенковому живуть 650 людей. Село розташоване за 10 км від райцентру Оржиця.

— Подзвонили в поліцію. Приїхала сначала "швидка", потім копи й останні рятувальники, — говорить Різник. — У них машина не така бистроходна. Дотушили те, що не встигли сусіди. Слідчі працювали до ночі. Уламки лежать досі — чекають на експертів по воздушним судам.

Падаючий вертоліт пронісся над головами Надії Синящок та її доньки Нелі.

— На дорозі була, проводжала доньку, — розповідає Надія Микитівна. — Вона як закричить: "Ма, він падає!" Хвіст був піднятий, пролетів над нами. Не знаю, як пронесло між хатами — за крок. А потім як гепне. Сильний зрив, огонь великий і чорний дим. Щось стріляло ще у вогні.

— Коли трохи перегоріло, давай до вертольота підходить, — каже її односелець Володимир Медведіцин. — Найшли чоловіка. Лежав ниць до землі, це спасло трохи обличчя від огня. Трохи прикидали землею тіло, щоб не горіло, бо на ньому був якийсь пластмасовий світер. З місця не чіпали, це кримінал. У нього верхушку черепа знесло. Правої руки до половини не було. Побитий таз і ноги.

Тарас Кутовий народився в Києві. Навчався в Академії Служби безпеки України. Працював у інвестиційних фондах та аграрних компаніях.

Був народним депутатом сьомого і восьмого скликань. Керував Міністерством агрополітики й продовольства в уряді Володимира Гройсмана у 2016–2017 роках.

Одружувався тричі. Він першого шлюбу має доньку Соломію, 12 років. У другому дітей не було. З нинішньою дружиною Юлією виховували 2-річного Віктора.

Кутовий захоплювався вертольотами. Отримав ліцензію пілота торік, відтоді налітав понад 200 год. Чотиримісний гелікоптер "Робінсон-44" орендував. Це коштує від 2,5 тис. грн за годину.

Аварію в поліції кваліфікують як порушення техніки безпеки під час польотів. Фахівці комісії Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів мають встановити обставини й причини катастрофи.

До Лохвиці не долетів 90 км.

Попрощалися з Тарасом Кутовим 23 жовтня в клубі Кабінету міністрів України.

На похороні були міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, колишній прем'єр-міністр Володимир Гройсман, п'ятий президент України Петро Порошенко.

Поховали Тараса Кутового в Києві на Звіринецькому цвинтарі.

Зараз ви читаєте новину «Тарас Кутовий розбився в авіакатастрофі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути