Ексклюзиви
вівторок, 20 липня 2010 06:00

Священику підпалили хату

50-річний Михайло Пилипів — священик греко-католицької церкви в селі Постолівка Гусятинського району Тернопільської області. Зранку 14 липня йому підпалили хату.

— Я саме в райцентр виїхав, — згадує отець. — Удома лишилася жінка, телевізор дивилися. Чує: вибух. Забігає в кімнату від дороги, а там вогонь. Узялася гасити, попекла руки, об бите скло порізала ноги. Зараз у травматології.

До будинку Пилипіва вкинули дві скляні пляшки із запалювальною сумішшю. Одна влучила у вікно, інша лишилася цілою за хатою.

— Сусіди бачили, що пляшки кидали з синього буса, — каже отець. — Казали, то були люди з великими бородами. Наговорювати не хочу, але сходиться, що то рідновіри.


Село Постолівка розміщене вздовж траси Тернопіль—Гусятин. Тут до півтисячі дворів, 174 школярі, три десятки дошкільнят. До райцентру — 18 км, до обласного — близько 80.

— Наше село багате, — каже голова сільради Марія Бабій, 45 років. — Ще за попереднього голови майже всі бічні вулиці заасфальтували.

Селяни ходять до єдиної церкви — греко-католицької. Настоятель Михайло Пилипів править і в сусідніх селах. Його хата — у центрі Постолівки.

Три роки тому свій центр у Гусятинському районі заснували представники Рідної православної віри. У селі Раштівка купили колишню колгоспну контору. Однак ні селяни, ні чиновники, ні місцеві священики їх не підтримали. Сільрада не дозволила підключати до приміщення газ, райадміністрація не виділяє землю поряд із будинком. Торік рідновіри встановили за селом скульптуру язичницького бога Перуна. Місцеві священики організували хресний хід, щоб її спалити. Тоді християни побилися з рідновірами.

— Нещодавно нам виділили місце під будівництво свого духовного центру, — каже отець Михайло. — Поряд із рідновірами. От вони і протестують, взялися мене залякувати.

Міліціонери з"ясовують деталі підпалу. Кримінальної справи поки що не порушили.

Пляшки кидали з синього буса люди з великими бородами

— То брехня, що ми, духовні люди, палимо комусь хату, — каже 30-річний Богумир Миколаїв, волхв Рідної віри. — Ми розуміємо, що нам тут жити, уникаємо будь-яких конфліктів. Думаю, пожежа сталася з вини отця Михайла. Він же вдома п"є, курить.

Рідновіри поскаржилися на отця Михайла до Служби безпеки України. Звинувачують у провокації.

— Бути такого не може, щоб отець пожежу вчинив, — запевняє сільський голова. — Він не випиває і жодного разу в житті не курив.

Зараз ви читаєте новину «Священику підпалили хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути