середа, 10 січня 2018 07:10

Священик Московського патріархату не захотів відспівувати загиблу дитину

У Запоріжжі священик Московського патріархату Євген Молчанов під час похорону відмовився відспівувати малюка, якому був 1 рік і 9 місяців. Пояснив, що дитина хрещена в Київському патріархаті.

Увечері 31 грудня на хлопчика з восьмого поверху впав 39-річний самогубець. Обоє загинули. Дитина стояла під під'їздом разом із батьком. Чекали на маму. Збиралися йти в гості, святкувати Новий рік.

— Священник отказался отпевать мёртвого мальчика. Прямо у гроба. Мама малыша падала перед ним на колени, но это не помогло. Объяснил тем, что ребёнка крестили в "незаконной церкви" Киевского патриархата. А отпевать пришёл священник Московского. Организаторы похорон не подумали, а обезумевшим от горя родителям было не до этих тонкостей, — розповідає знайомий родини 30-річний Юрій Гудименко. — Інша найближча церква була теж Московського патріархату. Там знову відмовили. Стан батьків у той момент важко описати. Врешті відспівали дитину в храмі, де хрестили.

Гудименко в соцмережі закликав українців приносити іграшки під стіни храмів Московського патріархату, аби засудити дії священнослужителів. Акцію "Принеси ляльку" підтримали в різних містах України.

— Похорон готувало бюро, в якого явно є угода з Московським патріархатом, — говорить Євстратій Зоря з Української православної церкви Київського патріархату. — Мабуть, думають, що таким принциповим ставленням погіршать становище Київського патріархату. Митрополит Московського Лука похвалив дії свого священика, туманно посилаючись на канони. Насправді відмова в церковних службах вірянам Київського патріархату для них — звичне явище. Однак немає жодного загального офіційного документа, який би зобов'язував МП так діяти.

— Цей випадок непоодинокий. Священики Московського патріархату відмовлялися відспівувати загиблих бійців АТО. Таке розмежування поминуло межі людської моралі. Відмова могла б бути під час причастя чи сповіді. Але не тоді, коли проводять в останню путь. Хоча це не злочин, священик має право на такі дії, — каже релігієзнавець Віктор Бондаренко, 61 рік. — Урегулювати це питання на державному рівні неможливо. Церкву Київського патріархату визнала держава. Однак її ще мають визнати інші православні церкви. Єдине, що можна зробити в цій ситуації, — звернутися до правлячого архієрея.

Зараз ви читаєте новину «Священик Московського патріархату не захотів відспівувати загиблу дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути