четвер, 11 березня 2010 07:48

Суддя читав вирок сім робочих днів

9 березня Подільський райсуд Києва оголосив вирок 34-річному Андрієві Терентьєву, одному з організаторів будівельної афери "Еліта-Центр". Його визнали винним у службовому недбальстві. Терентьєв отримав п"ять років в"язниці.

— Пусть восемь лет дадут или прямо сейчас отпустят домой, мне легче не будет, — махає рукою в коридорі суду 58-річний Едуард Хачатурян. Він — потерпілий інвестор.

Андрій Терентьєв працював керівником відділу продаж будівельної компанії "НДЦ Прогресс" та директором "БМУ "Химстрой". Обидві фірми були частиною системи "Еліти-Центру". 2004-го ця група компаній зводила сім житлових будинків у Києві. Квартири в недобудовах продавали на третину дешевше від конкурентів.

Хачатурян вирішив купити 4-кімнатку за $100 тис. Сплатив 40 тис. грн із заощаджень. Ще півмільйона позичив у банку. Оформив інвестиційну угоду з Терентьєвим. Але недобудовану квартиру Хачатуряна продали ще трьом. Так само вчинили й з іншими інвесторами.

У лютому 2006-го організаторів "Еліти-Центру" викрили. Його засновник Олександр Волконський тоді втік за кордон. Припускають, що він контролює понад $100 млн. Зник і Олег Шестак, помічник Волконського. Андрія Терентьєва та Ігоря Циганка арештували. У листопаді 2007 року спіймали й Волконського.

Від афери постраждало 1760 вкладників. Торік у березні Циганок отримав вісім років в"язниці з конфіскацією майна. Справу Волконського тільки почали слухати, Шестака досі розшукують.

— Я перерахувала "Еліті-Центру" 275 тисяч гривень, — розповідає в приміщенні Подільського райсуду киянка Любов Нагорняк, 41 рік. — Обіцяли двокімнатку. Я була четвертою, кому її продали. Залишилася без грошей, живу з донькою в гуртожитку.

Постраждало 1760 вкладників

Любов Нагорняк і ще два десятки ошуканих вкладників прийшли 29 лютого послухати вирок Терентьєву. Частині людей довелося стояти в коридорі.

Справу Терентьєва розглядали 2,5 року. У ній 116 томів. Вирок надрукований дрібним шрифтом на понад 800 сторінках. Суддя Василь Бородій читав його сім робочих днів, із ранку до вечора. Першого й останнього — стоячи, спирався рукою на стілець. Терентьєв, його адвокати, прокурор і секретар теж стояли. Потерпілі сиділи.

Прокурор вимагав дати Терентьєву 11 років, адвокат — виправдати. Підсудний отримав п"ять років позбавлення волі, чотири з яких уже відсидів під час слідства.

— За рік він вийде на волю і житиме пріпєваючи, — каже вкладник Валентин Красовський, 47 років. — А ми з порожніми кишенями залишилися.

Терентьєв і підструктури "Еліти" мають повернути $100 млн за вироком суду.

— Но у Терентьєва нет ничего, — каже Едуард Хачатурян.

Ошукані вкладники об"єдналися в "Центр правозахисту".

— Вирок несправедливий, — говорить голова об"єднання Юрій Федоренко, 46 років. — Наче Терентьєв просто недогледів, що квартиру, яку він збував, уже продали. Але бували випадки, що він продавав одне приміщення протягом півгодини трьом людям.

У спадок від "Еліти-Центру" інвесторам залишилося сім недобудованих багатоповерхівок: на вул. Запорожця, 15в, Отто Шмідта, 26 та 34-42, Курнатовського, 7б, Героїв Сталінграда, 7б, Будівельників, 18, Лабораторній, 12. На кожну квартиру претендують по кілька людей. Із 2006-го будівництво заморожене.

Кореспондент "ГПУ" побував на вул. Отто Шмідта, 34–42. Майданчик огороджений зеленим парканом, у будівельному вагончику чергує сторож. Годує собак, які охороняють територію. Незавершений залізобетонний "кістяк" будинку стоїть без перегородок і стін.

За кожні 55 тисяч доларів відсидить один день

Андрія Терентьєва суддя визнав винним у службовому недбальстві. Він ошукав 749 людей. Видурив $100 млн. За це отримав 1825 днів в"язниці. Тож за кожні видурені $55 тис. він відсидить по одному дню.

Зараз ви читаєте новину «Суддя читав вирок сім робочих днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути