вівторок, 07 червня 2011 00:00

Сто людей пили воду з нечистотами

У Макіївці в селищі ім. Леніна на Донеччині близько 100 людей отруїлися водою, в яку потрапили нечистоти. Двох із діагнозом гострий гастроентероколіт поклали в лікарню. Решта одужують вдома.

— Дочке было так плохо, что вызвали скорую. Ее забрали в больницу, чтобы срочно сделать анализы, — розповідає Олексій Мінаєв, 56 років.

— А ко мне 28 мая приехала дочь с зятем и 9-летней внучкой, — каже Валентина Харченко, 58 років. — Покушали, а на следующий день у всех — рвота, понос, температура.

У жителів п'яти вулиць — Болотова, Тульської, Молодогвардійської, Акумуляторної, Лебедєва — з'явилися ті самі симптоми.

Аварія у системі водопостачання сталася 27 травня. Прорвало одночасно і каналізацію, і водогін. Води змішалися.

— На вихідних каналізація рвонула. Уся сім'я — я, дружина, тесть — добу з горшків не злізала, — говорить російською Олексій Карпович, 79 років. — 30 травня приїхала санстанція, дівчина проби взяла і каже: "Ни хрена себе".

Люди невдоволені, що дізналися про небезпеку на шосту добу.

— Оголошення, що пити воду не можна, розклеїли ввечері 2 червня. А до цього багато хто продовжував труїтися, — каже 52-річна Тетяна Лифанова.

Її мати 78-річна Валентина Василівна прикута до ліжка. Батько 79-річний Валентин Гаврилович майже не бачить.

— Уночі 1 червня я була на роботі. Серед ночі дзвінок — в обох батьків страшний пронос, — розповідає. — А у мене мама лежача. Уявіть ситуацію. Сестра серед ночі помчала до них на таксі.

Валентин Гаврилович відкриває кран у колонці. Вода тече із запахом хлорки.

— Зараз вона біла, — каже, — а днів п'ять назад була рижа, із запахом, як у туалеті. Ми спочатку відстоювали, потім кип'ятили. Випили з дружиною усього по чашці чаю.

58-річна Людмила Овчарова з вул. Родіонова вважає, що селищний водогін "підживлюється" каналізаційними стоками регулярно.

— Фонтани питної води та каналізаційні річки — звичайна картина, — говорить.

Вона живе у будинку між сміттєзвалищем, громадським туалетом та поліклінікою. Показує купи сміття і напівзруйнований туалет. Між ними проходить труба, під якою видніється калюжа.

— Оце все поступає в мій будинок під виглядом питної води років 10, — каже Людмила Овчарова. — Нею посуд мити неможливо, залишається їдкий запах. Інший раз і підлогу мити неприємно такою смердючою.

Макіївський водоканал відзвітував про повну ліквідацію аварії.

— Износ там был 100 процентов, поэтому мы все трубы заменили, — каже Олександр Богаш, керівник гірницької ділянки.

Йому, а також начальнику центрально-міської каналізаційної ділянки та директору Макіївського міськводоканалу призначили стягнення.

— Каждый должен заплатить 425 гривен штрафа — это максимум. Мы передали материалы в прокуратуру. Может быть, привлекут за халатность, — говорить Роман Родина, заступник головного санітарного лікаря Донецької області.

Людей просили не пити воду до 5 червня. Її хлорували.

Санітарна служба стверджує, що селище забезпечене привозною водою. Але його жителі кажуть, що це брехня, і несуть із магазинів 5-літрові баклажки.

Зараз ви читаєте новину «Сто людей пили воду з нечистотами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути