пʼятниця, 27 липня 2018 00:05

Співзасновниця "Фемен" повісилася в шафі

Співзасновниця жіночого руху "Фемен" (відомий скандальними акціями протесту. Під час них активістки оголюють груди, аби привернути увагу громадськості до певної проблеми. — ГПУ), художниця 31-річна Оксана Шачко вкоротила собі віку. Її знайшли повішеною в шафі паризької квартири — на третій день після самогубства. До Франції переїхала 2013-го, коли отримала там політичний притулок.

— Ми тікали з країни, бо нас могли посадити в тюрму, — розповідає 30-річна Олександра Шевченко, колишня учасниця "Фемен". З Оксаною товаришувала 12 років. — У наш київський офіс підклали пістолет і гранату. Звинуватили в підготовці терористичного акту. Казали, що ми планували вбити президента Росії Путіна та Московського патріарха Кирила. Була доба, щоб покинути Україну, і ми це зробили.

Художницю знайшли повішеною її хлопець Ніколо та подруга Марія Сільченко. Вони два дні не могли зв'язатися з Оксаною. Приїхали до неї додому, вибили двері.

— Оксана зустрічалася з Ніколо півтора року. Любили одне одного, він її завжди підтримував, — продовжує Олександра. — Життя у вигнанні — складне. З нічого намагалася збудувати щось. Постійно була в стані депресії. Хоча нам здавалось, що життя в Парижі в неї складається добре. Вона розвивалась як художниця. Організовувала персональні виставки у Франції, Швейцарії, Бельгії. Вивчила мову, вступила до престижної мистецької академії. Однак грошей постійно бракувало.

Своє художнє середовище Оксана вважала лицемірним. Через це сильно переймалась, кажуть її знайомі.

— Оксана реалізувала себе в мистецтві. Знала, чого прагне і якою хоче бути. А тут потрапила в середовище, де своєрідне спілкування. Постійно вказують, як треба себе поводити, що одягати, про що говорити, — каже Олександра Шевченко. — У 20 років ще хочеться в це гратися. Коли тобі 30 і за плечима стільки пережитих неприємностей, усе здається дурницями, на які не варто витрачати час. Оксану дратували підлість та надумані проблеми її колег в академії. Думаю, саме їм адресована передсмертна записка. Вона написала, що розчарована в людях, більшість із них — фальшивки, а вона вірить лише в силу революції.

Оксана Шачко родом із Хмельницького. Там живуть її батьки і молодший брат. Після переїзду до Франції бачила рідних лише по скайпу.

Де і коли поховають художницю, поки не відомо. Батьки жінки чекають завершення слідства.

Зараз ви читаєте новину «Співзасновниця "Фемен" повісилася в шафі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути