пʼятниця, 05 липня 2019 07:25

"Сморід став нестерпним, аж до нудоти"

Автор: www.vinnytsia.today
  Жителі селища Тростянець на Вінниччині дев’яту добу блокують роботу місцевого спиртозаводу. Нарікають на сморід. Вимагають, аби керівництво підприємства очистило відстійники
Жителі селища Тростянець на Вінниччині дев’яту добу блокують роботу місцевого спиртозаводу. Нарікають на сморід. Вимагають, аби керівництво підприємства очистило відстійники

Жителі селища Тростянець на Вінниччині дев'яту добу блокують роботу місцевого спиртового заводу через сморід. Перекрили усі в'їзди на територію. Облаштували блокпости. Чергують там цілодобово. Вимагають вирішити проблему — очистити відстійники.

— 40 гектарів відстійників заповнені по вінця. Від літньої спеки збільшуються випари і запах стає ядучіший, — каже голова селища Людмила Червонецька, 55 років. — Сморід шириться на сусідні села. Директор підприємства говорить, що ситуація під контролем.

21 червня в області зібрали техногенну комісію, яка направила фахівців зробити заміри повітря. За 400 м від відстійників рівень сірководню перевищений в шість разів. Біля центральної районної лікарні — у чотири, з'ясували. Його високий вміст може подразнювати слизові оболонки очей і дихальних шляхів. Викликати набряк легенів.

— Запах з'явився, відколи в селищі відновили роботу підприємства — 2015-го. Торік у річку злили брагу, то виздихала вся риба. Останнім часом сморід став нестерпним, аж до нудоти. У горлі пече, голова болить, — розповідає учасник акції протесту 46-річний Сергій Пунько. — Вікна і двері до хати весь рік щільно закриті, інакше все провонюється.

Попри протести, керівництво заводу виробництво не зупиняло п'ять днів, доки не виробили сировину. Кажуть, проблему із неприємним запахом намагаються вирішити. А щодо незаконного блокування — звернулися до поліції.

— Я переймаюся так само, як і всі люди. Бо й сам тут живу і дихаю цим повітрям. Ми кожних чотири години вливаємо у відстійники дезинфікатор "Полідез", який знищує бактерії. Недавно на трубу встановили дозатор, який робитиме це автоматично, — каже директор спиртового заводу 48-річний Богдан Білейчук. — Також ініціювали комплексну перевірку. Оскільки неприємний запах може йти з місцевих стоків чи сміттєзвалища.

Голова Вінницької ОДА 54-річний Валерій Коровій звернувся у поліцію і прокуратуру, аби відкрили кримінальне провадження щодо відповідальних посадових осіб.

— Були проведені аналізи викидів і в нас є висновки щодо перевищення деяких показників у п'ять-шість разів від норми, — говорить Коровій. — Після рішення комісії ми навіть мали підтвердження з "Укрспирту", що вони готові призупинити роботу заводу. Однак щось змінилося. Їхній директор поїхав у Київ. Повернувся звідти окрилений і сказав, що завод продовжує працювати.

Люди припиняти мітинг не збираються. Знайшли, де готові прийняти усі відходи на переробку. Директор своєї відповіді на цю пропозицію поки не дав.

Зараз ви читаєте новину «"Сморід став нестерпним, аж до нудоти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути