пʼятниця, 01 квітня 2016 10:29

Смерть адвоката Грабовського вигідна російським спецслужбам

— Упізнати по обличчю ту людину було неможливо. Дуже страшне тіло. Руки, лице обгоріли. І роздітий був — тільки штани і майка, якоюсь курточкою прикритий, — каже Сергій із села Конела Жашківського району на Черкащині. 25 березня допомагав правоохоронцям вантажити в машину тіло вбитого адвоката 44-річного Юрія Грабовського. Він захищав у суді затриманого в зоні АТО російського спецназівця Олександра Александрова.

Грабовський зник 5 березня. Перед цим поїхав у відрядження до Одеси. Оселився в готелі "Аркадія" на два дні. Речі з номера не забрав. На сторінці в соцмережі "Фейсбук" написав, що він — в Єгипті.

9 березня в Києві мало відбутися судове засідання у справі російських спецназівців Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва. Його перенесли — бо адвокат не з'явився.

Заяву про зникнення Грабовського подали судді Голосіївського райсуду й колеги. Сім'ї в адвоката не було. Мати померла торік. Сестра 15 років живе в Ізраїлі.

— Грабовського застрелили в голову. На місці злочину знайшли спалені речі вбивць. 20 березня в Одеському аеропорту затримали підозрюваного. Це він літав до Єгипту і писав на сторінці адвоката повідомлення, — розповідає головний військовий прокурор Анатолій Матіос, 47 років. — За кілька днів вийшли на другого підозрюваного. Один із них мав підроблені документи співробітника правоохоронних органів України й фальшивий паспорт. Зізнався, де місце злочину.

У середині лютого Юрія Грабовського пограбували.

— Із сейфа зникли два пістолети, светр і старий мобільний, яким користувався в закордонних поїздках. Двері квартири й сейф не були зламані, — говорить товариш Грабовського адвокат Ігор Черезов, 44 роки. — Юрій написав заяву в поліцію. Побоювався, що через тиждень знайдуть когось убитим із його пістолета, а поруч лежатиме светр із його ДНК і візитка.

29 березня військова прокуратура ­оприлюднила відео з Грабовським. Він одягнутий у чорну майку і картатий піджак.

"Я, адвокат Грабовский Юрий Леонидович, обещаю и обязуюсь прекратить правовую помощь обвиняемому Александрову Александру Анатольевичу в рамках уголовного производства, которое пребывает в Голосиевском районном суде города Киева. Потому что не считаю дальше возможным защищать его по этому делу и я понял свою ошибку", — говорить на ­відео.

— Юра вів багато справ. Також надавав правову допомогу в тих, котрі ніхто не оплачує. Їх розподіляють між адвокатами. Так до нього потрапила справа Александрова, — каже ад­вокат Петро Бойко, 54 роки. — Думаю, потім із ним розраховувалися з російського боку. Але не родичі. Вони від спецназівців привселюдно відмовилися.

— Я знаю Юрка багато років. По-перше, він вишуканий. Ніколи не одягнув би піджак на майку, — Бойко коментує відео з Грабовським. — По-друге, поводиться неприродно. Очі примружені, механічна рівна мова. Він так ніколи не розмовляв. Явно був під впливом якихось речовин.

Смерть Грабовського вигідна російським спецслужбам. Про це свідчить коментар міністерства закордонних справ РФ: мовляв, в Україні диктатура, неугодних адвокатів знищують. Це надрукували на перших сторінках газет. На відео голос за кадром питає, чи Юра визнає свою помилку. Тобто глядач має зрозуміти: українські націоналісти грохнули захисника російських офіцерів. Його вбивство мали б поставити в один ряд із убивством Олеся Бузини. Журналіст відстоював ідею "руського миру" — вбили, адвокат захищав росіянина — вбили. Правда, швидке розкриття справи сплутало їм карти.

Не думаю, що заміна адвоката вплине на справу російських спецназівців. Зібраних доказів їхньої діяльності на території Луганської області достатньо. І докази — беззаперечні.

Зараз ви читаєте новину «Смерть адвоката Грабовського вигідна російським спецслужбам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути