вівторок, 11 грудня 2018 07:50

"Син перелякався. Трусився і плакав, коли побачив вогонь"

Автор: WWW.TSN.UA
  Жителі села Охіньки Прилуцького району Чернігівської області стоять біля згорілого будинку родини Проценків. Зайнялося у ванній кімнаті близько п’ятої ранку. Причину встановлюють експерти
Жителі села Охіньки Прилуцького району Чернігівської області стоять біля згорілого будинку родини Проценків. Зайнялося у ванній кімнаті близько п’ятої ранку. Причину встановлюють експерти

— Невістка прокинулася й почула запах диму. Світла не було. Збудила чоловіка. Він схватився, відкрив двері й закричав: "Горимо!" — розповідає 47-річна Галина ­Проценко з села Охіньки Прилуцького району Чернігівської області.

Їхній будинок на 100 кв. м згорів 3 грудня. Зайнялося у ванній кімнаті близько п'ятої ранку. Попередня причина — замикання електропроводки.

У хаті мешкали шестеро: Галина Петрівна з дітьми — 26-річним Олегом і Тетяною, 22 роки, невісткою 25-річною Мариною, онуком В'ячеславом, 4 роки, і тіткою покійного чоловіка 88-річною Ганною Загородньою. Пожежники приїхали за 1 год. і 40 хв., коли все вигоріло. Рятувати майно та гасити вогонь Проценкам помагали сусіди.

— На вулицю вибігали, хто в чому був, — продовжує. — Бабця наша два роки тому зламала ногу, тепер тільки з табуреткою пересувається. Її та вагітну невістку з онуком до сусідів відправили. Ми з сином узялися рятувати майно. Подзвонила голові. Він дорогою викликав пожарників із райцентру. До нас їхати 25 кілометрів. Збігалися люди. Одні помагали речі викидати, другі лили воду відрами.

— Від горя всі очі виплакала, — додає Галина Проценко. — Три з половиною роки тому чоловіка поховала. Помер у 48 років від раку горла. Тепер біда з хатою. Нічого не залишилося — одні стіни. Все життя дбали, аби свій куток мати. І в одну мить усе втратили.

З вогню вдалося врятувати частину техніки й одягу. Старші жінки лишилися без документів.

— Мали півгодини, доки дах не зайнявся. Далі все відбувалося дуже швидко, — каже Олег. — Встиг ускочити за попугаєм у кімнату. Сильно кричав у клітці — шкода. Сусіди гукали, аби швидше виходив, бо привалить.

Люди телефонували рятувальникам кожні 5–10 хв. Аби приїхали раніше — хату могли врятувати, кажуть місцеві.

— Дзвонили й на "гарячу лінію" — марно. Казали, машина виїхала. Хата догорала, а її все не було, — розповідає сусідка Проценків, імені просить не вказувати. — Намагалися викликати пожарників із сусіднього Срібного. Звідти їхати 15 кілометрів. Відмовили. Не їхній район.

— Син перелякався. Трусився і плакав, коли побачив вогонь. Помалу приходить до тями. Головне, що живі, — додає Олег.

Галина Проценко працює листоношею. Син — трактористом на сільськогосподарському підприємстві, донька там же на сезонній роботі. Новий будинок купити для них непосильно. Погорільців тимчасово прихистили сусіди.

— Я першим прибіг до них. Горіло добре. Хата була вкрита черепицею. Вона не так стріляє, як шифер. Інакше сусідів зачепило б, — говорить сільський голова 49-річний Володимир Маснуха. — Усім селом підтримали родину. Шукаємо для них будинок у селі та гроші.

Рятувальники кажуть: їхали довго, бо гасили у Прилуках чотириквартирний дерев'яний будинок.

— Була масштабна пожежа в райцентрі, всі сили кинули туди, — каже Олександр Івченко з управління з надзвичайних ситуацій Чернігівської області. — У Срібнянський район із місцевих ніхто не дзвонив. Виклик незафіксований. Але прилуцькі рятувальники, за протоколом, самі мали звернутися за допомогою до колег. Щодо цього проводимо службове розслідування.

Зараз ви читаєте новину «"Син перелякався. Трусився і плакав, коли побачив вогонь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути