пʼятниця, 31 травня 2013 06:30

Син народного депутата розстріляв свого працівника

Автор: фото з сайта www.cit.ua, фото з сайта www.crimea.ua
  Февзі Едемов (ліворуч) 10 років товаришував із Хайсером Джемілєвим (праворуч), сином голови кримськотатарського Меджлісу Мустафи Джемілєва. Допомагав родині по господарству
Февзі Едемов (ліворуч) 10 років товаришував із Хайсером Джемілєвим (праворуч), сином голови кримськотатарського Меджлісу Мустафи Джемілєва. Допомагав родині по господарству

29 травня у селі Тінисте Бахчисарайського району Криму поховали 44-річного Февзі Едемова. За два дні до того його з мисливського карабіна застрелив 32-річний Хайсер Джемілєв, син народного депутата України і голови кримськотатарського Меджлісу  Мустафи Джемілєва, 69 років.

— Нам лично Джемилев звонил. Очень просил ничего не говорить, — зранку 29 травня кажуть у сільській раді Тінистого.

Похорон починається по обіді. Біля іржавих воріт двору Едемових збираються півтори сотні людей. Більшість — кримські татари. На вулиці +26°С, однак жінки у темному довгому закритому одязі, чоловіки в білих шапках. Перед парканом із сітки-рабиці вишикувалися з півтора десятка легковиків. Із чорної іномарки виходять Мустафа Джемілєв із заступником Рефатом Чубаровим та керівником Бахчисарайського осередку Меджлісу Ахтемом Чийгозом — двоюрідним дядьком покійного. Джемілєв мовчки заходить у двір, де читають молитву, за півгодини їде.

О 15.00 труну з покійним привозять на цвинтар. Ховають за татарським звичаєм — без квітів і вінків. Після молитви тіло дістають із труни, обмотують простирадлом і опускають у могилу. Еміне Едемова мовчки цілує ноги загиблому сину.

Хайсер Джемілєв — молодший син лідера Меджлісу. Він власник кількох кав'ярень у Криму. Із дружиною Решидою мешкає в двоповерховому будинку поряд із батьковим.

— У понеділок я був у Сімферополі на зустрічі, — розповідає Мустафа Джемілєв. — Увечері подзвонив старший син Ельдар і все розказав. Хайсер заліз до мене в кабінет, узяв карабін. Він захоплюється зброєю. Стояв біля вікна, крутив його в руках і випадково вистрелив. Того дня вони з Февзі підв'язували помідори. Син пішов уже у хату, а Февзі дов'язував пару кущів.

Нардеп каже, що син має психічне захворювання. П'ять років тому проходив курс лікування у Львові.

— Хайсер с детства очень эмоциональный, — додає Алі Хамзін, приятель родини Джемілєвих. — Лечился во Львове и Турции, где он учился в медресе (духовна школа. — "ГПУ"). Думаю, он мог принять человека за голубя.

Родичі загиблого Февзі Едемова не вірять у нещасний випадок.

— Я только приехал и сразу понял, что стреляли не из окна, а в упор. Я — бывший военный. Знаю, о чем говорю, — каже брат покійного Аслан Едемов. — Было три выстрела: в руку, ногу и голову. Это — умышленное убийство. Не знаю, почему Февзи туда позвали, в тот день он должен быть в Севастополе.

Хайсера Джемілєва міліціонери затримали одразу. Спротиву він не чинив. Наступного дня Київський райсуд Сімферополя постановив утримувати його до завершення слідства в ізоляторі.

Февзі Едемов народився в Тінистому. Жив із батьками і дружиною, позаторік розлучився, оженився вдруге й переїхав до дружини у сусіднє село Глибокий Яр. Підробляв сторожем на будівництвах. Із Хайсером товаришували понад 10 років.

— Джемилевы попросили его помочь по хозяйству, — каже родичка Ельвізи Едемової, дружини загиблого. Просить не називати її. — Он согласился. В четыре часа дня обещал быть уже дома, а в 15.30 его убили. Ельвиза целыми днями плачет. Осталась одна, дочке 7 месяцев.

— Эдемов был практически членом их семьи, а для Хайсера — как брат, — додає Лілія Муслімова з Меджлісу. — Конфликтов между ними не было.

Бахчисарайці кажуть, що Февзі часто допомагав Джемілєвим по господарству:

— Он был ихним мальчиком на побегушках. А Хайсер — мажор. В Турции он не от болезни лечился, а от наркотиков.

Правозахисник Марк Бен-Наїм каже, що у Львові Хайсер не лікувався:

— Он прописан в Крыму. Любое психиатрическое заведение страны обязано сообщить в Крымскую психиатрическую больницу о лечении пациента и дать справку о диагнозе, чтобы его поставили на учет. Подобного оповещения не было.

— Три постріли в людину — це не випадковість, — додає правозахисник Ярослав Дунаєв, координатор Українського руху проти нелегальної міграції. — Джемілєв говорить, що син — психічнохворий. Але як він тоді отримав права, на нього записане майно.

Після похорону Февзі Едемова Мустафа Джемілєв запевнив, що відмовиться від свого депутатського мандата, якщо так вирішить Верховна Рада.

Зараз ви читаєте новину «Син народного депутата розстріляв свого працівника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути