Ексклюзиви
середа, 05 квітня 2006 18:08

Симоненка побили до смерті

Автор: фото: з родинного архіву А. Симоненка
  Анатолій Симоненко зі своєю дружиною Оленою чотири роки тому взяв церковний шлюб
Анатолій Симоненко зі своєю дружиною Оленою чотири роки тому взяв церковний шлюб

"Була п"ятниця 24 березня, до виборів залишалося два дні. Чомусь того дня в Мирному не світився жоден ліхтар. Темрява була, хоч око виколи", — згадує 39-річний друг і колега покійного, депутат селищної ради Мирного Олег Парасків.

— П"ятнадцять хвилин перед нападом я бачив Симоненка, ми закінчили роботу у виборчому штабі. Настрій у всіх був чудовий — того дня ми провели невеличке опитування серед жителів селища і зрозуміли, що Анатолій Григорович переможе на виборах. Десь о пів на дев"яту вечора ми попрощалися і розійшлися. Анатолій із дружиною та працівницею штабу Олександрою Дугаровою пішки пішли додому.

Мирний — колишнє військове містечко на піщаному березі Чорного моря, під Євпаторією, що на заході Криму. Після того як на початку 90-х військових звідси вивели, Мирний швидше схожий на селище. Постійно тут живе близько трьох з половиною тисяч чоловік — утричі менше, ніж колись. Але, незважаючи на свої розміри, Мирний — досить відоме місце серед молоді не тільки в Україні, а й у країнах СНД. Наприкінці липня уже багато років тут проводять фестиваль електронної музики "Республіка Казантип". Улітку через курортників у селищі ніде повернутися. За чотири кілометри від Мирного — морський порт і колишній військовий аеродром.

На Анатолія Симоненка накинулися в самому центрі селища. Двоє молодиків виринули ззаду з темряви, відштовхнули вбік жінок, і почали бити Симоненка по голові металевими прутами. Його дружина Олена кликала на допомогу, але ніхто вчасно не підоспів.

За десять секунд злочинці зникли — так само раптово, як і з"явилися. Жінкам допомогли випадкові перехожі — на руках донесли Анатолія до пункту швидкої допомоги, що знаходиться неподалік. Симоненка відвезли до райцентру в лікарню, де на п"ятий день він помер, не приходячи до тями.

Чоловікові було всього 44 роки. Анатолій Симоненко балотувався на пост селищного голови Мирного від Республіканської партії. Він так і не дізнався, що зі значним відривом переміг на виборах селищного голови.

Улітку через курортників у селищі ніде повернутися

Жителі Мирного, з якими поспілкувалася "ГПУ", вважають, що вбивство Анатолія Симоненка замовив місцевий підприємець Микола Грабовський. Він боявся перемоги Симоненка на виборах. Місцеві мешканці розповідають, що в разі перемоги той від імені селищної ради збирався судитися із Грабовським за незаконно орендовану нерухомість у Мирному.

— Він прибрав собі до рук колишню дитячу поліклініку. Перевів лікарів у дорослу, а з приміщення зробив собі магазин "Тисяча дрібниць", — розповідає Олег Парасків. — У місцевому готелі, який орендував, обіцяв зробити ремонт, поставити меблі й відкрити санаторій. Але нічого з того не виконав. Лише отримував від курортників чималий прибуток. Цього року термін дії договору оренди у нього закінчився. Виконком селищної ради не дав згоди на подальшу оренду. Та Грабовський "протягнув" потрібне йому рішення через своїх депутатів у селищній раді. Це незаконно, і в разі перемоги Симоненка селищна рада повернула б готель через суд під свій контроль. Анатолій збирався віддати громаді спортзал, де Грабовський влаштував приватну сауну. І Симоненко таки переміг на виборах.

За нього проголосували 606 виборців із 1806 повнолітніх жителів селища. Основного із восьми суперників Симоненко випередив на 255 голосів.

— Я чула, за Симоненком стежили. Два дні за ним їздила якась машина, — розповідає секретар місцевої виборчої комісії Наталія Лісниченко.

Родичі покійного не хочуть говорити про його останні дні — бояться за своє життя. Селищем тим часом ходять чутки, що за кілька днів до нападу Симоненкові телефонували додому й погрожували розправою, якщо той не зніме свою кандидатуру.

На вбивство вже відреагували у столиці України. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко та президент Віктор Ющенко пообіцяли особисто проконтролювати розслідування справи Симоненка. Олег Парасків вважає, що скаржитися на слідчих немає підстав.

Збирався повернути громаді спортзал, де влаштували приватну сауну

— Слідство триває, і мені здається, у них уже є непогані напрацювання, — каже депутат.

Депутат Микола Грабовський останніми днями із Мирного не виїздив. За словами Парасківа, він у селищі живе порівняно недавно, років вісім. Приїхав начебто із Дніпродзержинська.

Покійний Анатолій Симоненко — колишній морський офіцер, служив спочатку в Севастополі, а потім на кораблях розвідки, які базувалися на косі Південна, що неподалік Мирного. Останні роки тримав у Мирному продовольчий магазин. Із дружиною Оленою, учителькою музики, виростив двох доньок — 22-річну Ірину і 20-річну Ольгу. Недавно у старшої народився син. Жили всі разом у двокімнатній квартирі мирненської п"ятиповерхівки.

Поговорити із Миколою Грабовським "ГПУ" не вдалося. Коли номер готувався до друку, стало відомо, що мирненського підприємця затримали правоохоронці як підозрюваного у замовному вбивстві Анатолія Симоненка. Затримали також виконувачку обов"язків селищного голови Мирного Аллу Бондаренко. Вчора їх допитували у євпаторійському слідчому ізоляторі. За попередніми даними, за вбивство Симоненка замовники заплатили $5 тисяч.

Убито ще одного кримського депутата

4 квітня на узбіччі шляху Феодосія — Орджонікідзе знайшли мертвим Миколу Баришева. Чоловіка спочатку морили голодом, потім знущалися і згодом задушили. Його тіло було сильно понівечене, голова розбита. Микола Баришев балотувався у Феодосійську міськраду і Верховну Раду автономії від Республіканської партії України.
За добу до цього у Сімферополі виявлено "мерседес" Баришева без коліс.
Правоохоронці вважають, що чоловіка вбили кредитори. Міліціонери кажуть, що Микола займався незаконною конвертацією грошей. За два роки присвоїв собі майже 85 млн грн, був двічі засуджений, стверджує міліція. Крапки над "і" поставить слідство, яке тільки почалося.
Колеги по партії звернулися до президента України Віктора Ющенка. Вони впевнені, що Миколу вбили за політичними мотивами і вимагають розслідувати справу.
— Коли залякують та вбивають політиків, то вибори не можуть бути справедливими, — сказали "ГПУ" в прес-службі партії. — Виборці не можуть зробити правильний вибір, а затероризовані політики не можуть виконати обіцянки.
Миколу Баришева за результатами голосування було обрано до Феодосійської міської ради.

Зараз ви читаєте новину «Симоненка побили до смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути