понеділок, 26 березня 2007 15:26

Сільську голову Княжичів звинувачують у незаконному продажі земель

Другий місяць неподалік сільради села Княжичі Броварського району під Києвом стоїть брезентовий намет, обгороджений мотузком. Біля нього — кілька чоловіків із жовто-блакитним прапором і транспарантом: "За дострокові вибори голови сільради".

— Голова узурпувала місцеву владу, — каже 47-річний депутат місцевої сільради Сергій Мартіян. — Продає землю, яка належить селянам, а гроші лишає собі. У людей забрала понад сто гектарів.

Княжичі за 20 км від Києва. Раніше це було звичайне село. У 1990-х роках колгосп занепав. Більшість людей їздить на роботу до Києва й поступово продають свої ділянки. За останні роки земля в Княжичах подорожчала в кілька разів. Нині сотка під забудову коштує $6–7 тис.

У травні 2005 року жителі Княжичів створили "Спілку власників майна та земельних ділянок", яку очолив військовий пенсіонер Володимир Вітер, 50 років. Члени організації стверджують, що голова сільради Ольга Касьян розпродає землю за хабарі. Кажуть, продавали й раніше, проте в 1990-х роках звели котельню, церкву, сучасну школу, поклали асфальт. А сьогодні ділянки хоч і роздають приїжджим, але бюджет від цього не наповнюється — водогін не ремонтують, дорогу не латають.

— Нам голова дала всього по 20 соток. А вчителі Зазим"я в Броварському отримали так само як і колгоспники — по гектару сімдесят соток, — каже заступник директора місцевої школи 42-річна Світлана Юрченко.

2002 року голова передала єдиний сільський стадіон на ремонт інвесторам — готельно-розважальному комплексу "Княжий Двір". Ті збудували ресторан, басейн, тенісний корт, майданчик для гольфу, штучне озеро. На стадіон селян тепер просто так не пускають. За годину перебування вимагають 15 грн.

Торік 21 грудня кілька десятків членів "Спілки" прийшли під Верховну Раду й вимагали зняти голову. Потім повернулися в Княжичі й захопили приміщення сільради.

— По обіді 28 грудня до сільради приїхало кілька джипів, — згадує активіст організації депутат Сергій Мартіян. — Вийшли здорові дядьки й почали всіх лупити. Це було страшне побоїще мирних людей.

20 активістів потрапили до лікарні.

Голова сільради Ольга Касьян називає організатора протестів Сергія Мартіяна "хворою людиною, яка підбурює народ і хоче захопити владу".

— Де тільки не був цей Мартіян, скрізь колотнеча, повстання, страйки та мітинги, — розповідає "ГПУ" Ольга Касьян. — До мене телефонують із колишніх місць його роботи і заявляють: "До вас прийшла біда! Негайно позбавтеся її".

Громадський інститут стратегічних досліджень "Перспектива", який працевлаштовує офіцерів запасу, кілька разів мав справу з Мартіяном. Підполковник у відставці Мартіян переїхав із Очакова під Київ 2002 року. Працював на агропідприємстві "Подолія" в селі Велика Бурімка на Черкащині. Продав неіснуючій фірмі насіння ріпака на 100 тис. грн. 2004-го Мартіян очолив агрофірму "Ясногородка" в Макарівському районі. Через невиконані обіцянки відремонтувати школу та заасфальтувати дороги його звільнили. 2005 року очолив комунальне підприємство "Джерело" в Княжичах. Торік його обрали депутатом.

Cотка під забудову коштує 6–7 тисяч доларів

Голова доводить, що під час захоплення сільради протестантів не били.

— Це вони билися, коли масою сюди вривалися, — запевняє вона. — Мене били ногами, що я знепритомніла. 28 грудня Мартіян ішов на нас із вилами. Районна влада обіцяла, що з бандитами розбереться міліція та суд.

Голова запевняє, що кожне земельне питання в селі обговорюється на сесії сільської ради. Депутати претензій не мають.

— У палатці, що біля сільради, немає нормальних, — каже Ольга Касьян. — Хто крав раніше у селі, сидів у в"язниці, — зараз у наметі. Як захопили сільраду, то тиждень пили. Самі не знають, чого хочуть.

Минулого вівторка Касьян запросила до себе в кабінет кожного з протестантів. Вони кажуть, що вимагала писати відмову від референдуму. П"ятеро погодилися.

Зараз ви читаєте новину «Сільську голову Княжичів звинувачують у незаконному продажі земель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути