четвер, 15 грудня 2011 05:45

Сергій Чиж урятував психічнохвору від самогубства

Автор: Фото: Євген БОРІСОВ
  Львів’янин Сергій Чиж показує вікно, з якого намагалась стрибнути його психічнохвора сусідка. Лікарі, рятувальники і міліціонери відмовились її знімати
Львів’янин Сергій Чиж показує вікно, з якого намагалась стрибнути його психічнохвора сусідка. Лікарі, рятувальники і міліціонери відмовились її знімати

Психічнохвора львів'янка 42-річна Ганна вночі 2 грудня намагалася стрибнути з вікна третього поверху свого будинку на вул. Івана Франка, 104.

— Аня понад 10 років не виходить із квартири. Періодично її кладуть на примусове лікування, — розповідає сусід 28-річний Сергій Чиж. — Того вечора стався черговий напад. Її батько чорнобилець, усю пенсію віддав мітингувальникам у Києві. Мати сказала доньці, що цього місяця економитимуть. Та вимагала цигарок, хоч мала ще цілу пачку. Мати відмовила, то Аня вдарила її, стала бити посуд.

Про напад Сергій дізнався від іншої сусідки. Підійшов до дверей квартири  одночасно із лікарями. Тільки Ганна побачила медиків — кинулася до вікна, погрожувала викинутися.

— Лікарі сказали, що спасати самогубців — не їхня справа, — продовжує Сергій. — Мовляв, у них кілька років тому лікар загинув. Намагався врятувати самогубцю, а той потягнув його з собою у вікно. Міліціонер теж відмовився. Сказав, що може тільки труп описати. Викликали еменесників. Ті приїхали за 15 хвилин. Рятувальник почув, що вона хвора, зателефонував комусь, став радитися. Драбину висувати не хотіли, щоб не злякати Аню. Я пропонував перейти до неї по бордюру з мого вікна, воно теж на третьому поверсі. Але вони розвернулися й поїхали. Сказали, що психів рятувати мають лікарі.

Ганна відмовлялася повертатися до квартири. Тим часом лікарі пояснювали її батькам, що їхній виклик не може займати більш як годину.

— Тоді сусідка Люда сказала, що сама буде рятувати, — розповідає Сергій. — Лікар попередив, що відповідальність за наслідки буде на ній. Люда ризикнула. Заговорювала Аню, пропонувала сігарєти. Я тихенько підійшов під іншою стіною ззаду і схопив Аню за руки. Стягнув і притис до підлоги. Тоді вже лікарі та міліція спохватилися, забрали її до лікарні.

Сергій із Людмилою чекають виклик у райвідділ. Міліціонери сказали, що ті мають пояснити свій учинок.

— У нас працюють рятувальники, — каже Павло Василенко з обласного управління МНС. — Вони мають гасити пожежу, рятувати з висоти, з-під землі. А людиною з психічними вадами мають займатися спеціалізовані бригади медичної допомоги.

— Евакуювати людей має МНС, — перечить йому головний лікар Львівської станції швидкої медичної допомоги Наталя Поважук. — У нас же нема пожежної машини з висувною драбиною. І психологів-переговорників нема, є тільки психіатри.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Чиж урятував психічнохвору від самогубства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути