субота, 04 жовтня 2008 07:04

Сім"ю екс-президента звинувачують у рейдерстві

"Із авіакомпанією "АероСвіт" хочуть провести незаконну оборудку, — упевнений директор товариства "Бюро" Т. Василюха. — Її затіяли генеральний директор авіакомпанії Аарон Майберґ, мільярдер Віктор Пінчук, екс-президент України Леонід Кучма та керівник фонду "АнтиСНІД" Олена Франчук. Намагаються відібрати акції, які за законом належать нам".

Товариство "АероСвіт" — найбільший в Україні авіаперевізник. Літаки компанії доставляють пасажирів 60 повітряними лініями, що єднають Україну із 29 країнами: Азербайджаном, Болгарією, Великою Британією, Грецією, Єгиптом, Ізраїлем, Індією, Італією, Канадою, Кіпром, Китаєм, Латвією, Литвою, Мальтою, Німеччиною, Об"єднаними Арабськими Еміратами, Пакистаном, Польщею, Росією, Сербією, США, Таїландом, Туреччиною, Угорщиною, Хорватією, Чехією, Чорногорією, Швецією та Естонією. Торік компанія перевезла 2,54 млн пасажирів, виручка становила $422 млн, чистий прибуток — $8 млн.

"АероСвіт" створили 1994 року в формі закритого акціонерного товариства. 62% акцій належать вітчизняним власникам: 22,4% — Фонду держмайна України, майже 25% — підконтрольній Віктору Пінчуку компанії "Генавіаінвест", 9,8% — "Укрінфоконсалту", 4,8% — "Бюро". Частка нідерландської компанії "Ґілвард Інвестмент" становить 38% акцій. Саме її пов"язують із генеральним директором "Аеросвіту" Аароном Майберґом.

— Товариству "Аеросвіт" належать санаторний комплекс "Форос" і земельна ділянка в Криму. Їх хочуть відібрати. Ми протестуємо, заважаємо проводити такі оборудки, — кажуть представники "Бюро". — Майберґу не подобається, що міноритарні акціонери не мовчать. От і хоче нас вилучити зі складу акціонерів та органів управління авіакомпанією.

Ділянка площею 36,7845 га знаходиться на території Фороської селищної ради в Криму. На ній зведені споруди санаторного комплексу "Форос". Земля й санаторій належать товариству "АероСвіт". Майно оцінюють у майже $150 млн. Керівники "АероСвіту" хотіли закласти його в іпотеку банку "Кредит-Дніпро" за позику в розмірі $10 млн. Кредит мали оформити на два місяці. Міноритарні акціонери запідозрили недобре.

"Кредит-Дніпро" належить Вікторові Пінчуку, зятеві екс-президента України Леоніда Кучми. Передача нерухомості в іпотеку за договорами, що пропонувало керівництво авіакомпанії, означала, що в разі порушення зобов"язань боржником кредиторові звертатися до суду не потрібно. Найменше порушення — і судовий виконавець оформив би ділянку і санаторій у власність банку. Інші акціонери "АероСвіту" дізналися б про це із газет.

Пінчук хоче заволодіти акціями міноритарних акціонерів

— Леонід Кучма та його донька Олена Франчук люблять кримські пейзажі, — каже Т. Василюха. — Але ж цього недостатньо, щоб обкрадати акціонерів "АероСвіту". Ми направили листа прем"єр-міністрові України Юлії Тимошенко. Описали, як хочуть забрати землю. Оборудка зірвалася. Але це їх не зупинило.

Тепер, упевнені представники "Бюро", Пінчук хоче заволодіти акціями міноритарних акціонерів. Щоб, мовляв, не заважали приймати важливі рішення.

— Аби забрати наші акції, використовують суди. 8 травня цього року Чернівецький господарський суд прийняв рішення про визнання недійсним договору купівлі-продажу акцій ЗАТ "Авіакомпанія "АероСвіт", за яким ТОВ "Бюро" стало акціонером цієї авіакомпанії. Коли наша апеляційна скарга потрапила до суддів Львівського апеляційного господарського суду Р. Марко, С. Бойко та Т. Бонк — говорить Василюха, — вони в день отримання скарги — 23 травня 2008 року — незаконно наклали арешт на наші акції. Заборонили ними розпоряджатися. Нам не повідомили про час і місце розгляду цього питання. У подальшому судовий процес не фіксували. Учасників спеціально кожен раз змушували від цього відмовлятися.

Ухвалу Львівського суду виконали в день його прийняття. ТОВ "Центральне реєстраційне агентство" в Києві наклало арешт на акції. Хоча рішення розіслали офіційно тільки 26 травня.

— "Центральне реєстраційне агентство" знало про судову ухвалу заздалегідь, — упевнені представники "Бюро". — Хоча це товариство взагалі не має права працювати як реєстратор. Державна Комісія з цінних паперів та фондового ринку позбавила його ліцензії.

Товариство "Бюро" купило акції у Відкритого акціонерного товариства "Агентство повітряних сполучень та туризму "Аеротур". Договір купівлі-продажу оформлений 26 жовтня 2004 року.

Після чотиримісячного розгляду апеляційної скарги, проігнорувавши заяву про відвід, судова колегія підтвердила рішення Чернівецького господарського суду, яке фактично забирає в ТОВ "Бюро" придбані ним акцій "АероСвіту".

— Корумповані судді визнали договір купівлі-продажу недійсним, — обурюється Василюха. — Без будь-яких законних підстав. Акції знову передали "Аеротуру". Судді навіть не взяли до уваги, що минув позовний термін.

Звернення до господарського суду Чернівецької області подало ТОВ "Авіаційний консалтинг та інвестування". Його засновником є підконтрольний Майберґу Бондар. Він, за сприяння гендиректора "АероСвіту", став членом Спостережної ради підприємства.

— Ми маємо всі законні підстави оголосити Пінчука, Майберґа, Кумчу та Франчук рейдерами, — зазначає Василюха.

Постанову Львівського апеляційного господарського суду товариство "Бюро" оскаржило. Скаргу направили до Вищого господарського суду України.

Зараз ви читаєте новину «Сім"ю екс-президента звинувачують у рейдерстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути