Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2019 07:25

Семеро людей згоріли у психіатричній лікарні

— Здание пылало со всех сторон, горели даже деревья. Внутри кричали люди. Сначала приехали три-четыре пожарных, но через несколько секунд было уже больше десятка. Людей выводили в соседние корпуса. Там начались проблемы с электричеством. Тела погибших выносили и раскладывали на траве, — розповідає одесит 36-річний Ігор Ігнатов про пожежу в Одеському обласному медичному центрі психічного здоров'я.

Зайнялося увечері 10 червня в корпусі №7. У приміщенні були троє працівників закладу та 54 хворих. Усі — ветерани Другої світової і Афганістану, віком від 70 до 90 років, які страждали на психологічні відхилення.

Загинули семеро людей. Серед них: 85-річна Марія Пастернак, 85-річний Семен Клапчук, 85-річна Лідія Поровкова, 82-річна Галина Тодорова і 91-річний Михайло Лазарєв, Іван Шелепко, 90 років, і медсестра закладу Юлія Нікіта, 55 років. Вона і троє пацієнтів померли на місці. Інші — в лікарні, мали важкі опіки дихальних шляхів.

Юлія Нікіта жила у Великодолинському. У цій лікарні працювала 13 років. Роботу любила, до пацієнтів завжди була уважна.

— Мама говорила з подружкою телефоном. Крикнула: горим. Поклала трубку і більше не відповідала. Та подружка подзвонила нам. Ми примчали, коли все полихало. Дві санітарки стояли в стороні. А мама витягнула на собі більш як 50 людей. Сама не вийшла, — говорить 34-річна Юлія Скубій, невістка Юлії Нікіти.

У Юлії Нікіти залишився син 27-річний Ігор, невістка і троє онуків. Її поховали 13 червня.

Ще три жінки залишаються під наглядом медиків у двох міських лікарнях. Обом близько 70 років.

— Одна з постраждалих отруїлася чадним газом, у другої опік дихальних шляхів, — каже 48-річний Микола Турчин із лікарні №11. — ­Допомогу отримують безкоштовно. Їх стан стабільний.

Перегородки лікарні дерев'яні, вогонь швидко перекинувся на дах. Загалом вигоріло понад 500 кв. м будівлі. Займання почалося з вулиці, за словами рятувальників.

— Загорілося під навісом, де сушили білизну та зберігали побутові речі, — розповідає 45-річний Руслан Буханець із Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям. — Був це підпал або з необережності хтось кинув недопалок — установить слідство.

— Возможно, персонал или постояльцы накосячили. А может, кому-то територия нужна. Там хорошее место под высотку, — міркує одесит Олег Височан, 42 роки.

2017-го в лікарні виявили порушення правил пожежної безпеки. Більшість із них працівники закладу усунули.

Цього року пожежа в лікарні спалахнула вдруге. Попередній раз — 16 квітня. Зайнялося в чоловічому відділенні №5. Тоді з приміщення евакуювали 60 людей, вогонь швидко погасили. Ніхто не постраждав. Експерти встановили, що один із пацієнтів підпалив запальничкою занавіски.

Зараз ви читаєте новину «Семеро людей згоріли у психіатричній лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути