неділя, 05 листопада 2006 15:24

Селяни перекрили дорогу

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Микола Корецький із села Вергуни, що під Черкасами, каже, що стоятиме тут до кінця
Микола Корецький із села Вергуни, що під Черкасами, каже, що стоятиме тут до кінця

У середу 31 жовтня зо два десятки жителів села Вергуни, що під Черкасами, вийшли на дорогу. Вони поставили дерев"яний шлагбаум на шляху від обласного центру до Малобузуківського гранітного кар"єру, що у Смілянському районі. Так селяни зупинили всі вантажівки, які везли селом щебінь та пісок. Вимагали об"їжджати Вергуни. Пояснювали, що тяжкі машини знищують єдину дорогу, якою можна добратися до Черкас.

— Ми вже не можемо цього терпіти, — розказує "ГПУ" 56-річний Микола Діхтяр, сільський голова Вергунів. — Цілодобово нам у двори летить каміння й пісок, автомобілі давлять наших собак і котів. А вантажівки ще й розбили дорогу так, що по ній неможливо їхати легковою машиною.

Дорогу з Вергунів до Черкас побудували 40 років тому. Тоді її вкрили товстим шаром асфальту. Щодня тут їздили тяжкі вантажівки підприємств "Азот" та "Хімреактив". Вони вивозили різний мотлох з обласного центру на смітник, що за селом. Ці ж підприємства і утримували шлях — щовесни ремонтували, взимку розкидали пісок. 1987-го смітник заповнили вщерть, дорогу закрили на кілька місяців. Відтоді, кажуть селяни, вона втратила господаря.

— Зараз щодня проїжджає близько трьохсот вантажівок з тридцяти обласних організацій, — каже сільський голова. — Деякі завантажені так, що аж земля під колесами провалюється.

Селяни зверталися до ремонтників, до районної влади, а також до фірм, чиї машини найчастіше курсують селом. Просили перерахувати гроші дорожній службі. Але за 20 років ніхто не дав і копійки.

Через погану дорогу у Вергунах щомісяця стаються аварії. Місяць тому на смерть розбилися хлопець і дівчина.

Ми пожертвували клубом заради дороги

Уперше селяни перекрили дорогу торік. Добитися їм нічого не вдалося. Натомість проти сільського голови обласна прокуратура порушила кримінальну справу. Слідчі пояснили, що дорога не належить селу, тому вони не можуть розпоряджатися нею на свій розсуд.

— Цього року ми вчинили інакше, — каже Микола Діхтяр. — Навесні перевели дорогу на баланс села і попросили у організацій трохи грошей. У державному казначействі відкрили спеціальний накопичувальний рахунок для ремонту.

Район виділив Вергунам 75 тис. грн на ремонт Будинку культури. Селяни вирішили за ці гроші купити щебеню й асфальту. Відремонтували два кілометри дороги.

— Ми пожертвували клубом заради дороги, — каже 46-річний житель села Микола Корецький. — Хоча буквально за рік її знову розіб"ють.

Депутати сільської ради Вергунів організували чергування на шляху. Щодня з сьомої години ранку до п"ятої вечора тут сторожують 15 селян. У середу біля шлагбауму зібралося близько 50 вантажівок. Вони почекали кілька годин, а потім розвернулися й поїхали до Черкас в об"їзд Вергунів — через сусіднє село Степанки. Там дорога ще гірша: вужча і більше ям.

Наступного дня Черкаський завод залізобетонних виробів, "Східноєвропейська компанія" та Черкаський завод залізобетонних конструкцій перерахували 60 тис. грн на накопичувальний рахунок. Тепер селяни пропускають машини цих підприємств. Решту відправляють через Степанки.

— Коли всі організації заплатять — ми відступимо повністю, — запевняє голова.

Зараз ви читаєте новину «Селяни перекрили дорогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути